Здраве Химия 

Какво е съдържанието на чаша чешмяна вода? Тя може да бъде пълна с… изненади

 

С почти неизчерпаем избор от напитки вие може и да не осъзнавате какво разнообразие съществува в чешмяната вода с привидно простия си вид. Тази прозрачна течност може широко да варира по състав според града, жилището, дори кухненската мивка. Следните изненадващи съставки могат да се намират във вашата чаша с вода:

Credit: Popular Science

Хлор – това е дезинфектант, който е безопасен при ниско съдържание. Но някои други дезинфектанти произвеждат вторични продукти, които са свързвани с причина за аборт.

Пестициди – инсектициди и хербициди могат да бъдат отмити от реки и езера и да попаднат в подпочвените води. Пестицидът атразин се свързва с хормонален дисбаланс у лабораторни животни, но вероятно не е карциногенен.

Флуор – при ерозията на скалите се освобождава флуор в почвата, въздуха и повечето водни източници. Тъй като той може да помогне в превенцията на зъбния кариес, като изгражда зъбния емайл, в някои страни водата се обогатява с флуор.

Арсен – арсенът естествено се съдържа в скалите и почвата и се свързва с повишен риск от развитие на злокачествени заболявания. Водните пречиствателни централи го премахват от водата, но частните собственици трябва периодично да тестват водата за него.

Олово – стари корозирали водни тръби могат да доведат до отлагането на този потенциален невротоксин в питейната вода, както това се е случвало във Флинт, Мичиган. Деца, които поемат олово, могат да развият постоянно разстройство в обучителната памет.

Водорасли – напояването на селскостопански земи с топла вода може да стимулира унищожаващия рибите цъфтеж на водорасли. Но за нас присъствието на водарасли във водата е само неудобство; мухлясал, рибен вкус, който присъства дори след пречиствателната станция.

Водороден сулфид – естествено продуциран и невредим, този химикал е все пак неприятен като камъче в обувката – мирише на развалени яйца, цапа дрехите и е причина за корозия на водните тръби.

Соли – солите са нормална съставка на водата, но силният солен вкус може да е индикатор за теч на отпадни води. А висока концентрация на натриев или магнезиев сулфат може да има… лаксативен ефект.

Лекарства – всичко от Амоксицилин до Зиртек си пропрява път посредством урината до реки и езера, които снабдяват вашата вода. Въпреки това, фармацевтичните продукти замърсяват единствено повърхностните води в изключително ниски нива.

Мед (метал) – ще установите лекарствен вкус или дори зелени власинки дори при 1.3 милиграма мед в литър вода. Но металът, който изтича от стари водопроводни тръби, е безопасен за хората при тези нива. Само не го изсипвайте в аквариума на вашите рибки.

Превод: Сияна Граданска

Източник: Popular Science

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts