Какви експерименти с животни се извършват в ОИЯИ (Дубна)

Какви експерименти с животни се извършват в ОИЯИ (Дубна)

Какви експерименти с животни се извършват в ОИЯИ (Дубна)

Какви експерименти с животни се извършват в ОИЯИ (Дубна)


Направи дарение на училище!***

 

Д-р Мария Лалковичова е изследовател от Словашката академия на науките и понастоящем работи като ръководител на секция Радиационна физиология в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, Русия. Тя се съгласи да разкаже повече за своята дейност там пред екипа на сп. Българска Наука, при гостуването ни в Дубна през септември 2021 г., която беше обявена за годината на България в института и 65-а юбилейна от неговото основаване.

Секцията по Радиационна физиология съдържа и Лаборатория по Радиационна биология, където основните изследвания, които д-р Лалковичова провежда са основно в областта на уврежданията на централната нервна система (с фокус върху мозъка), радиационни изследвания, изследвания върху животни, когнитивно-поведенчески техники, хистология и биохимия. В лабораторията се извършват различни видове мозъчни облъчвания и се наблюдават и анализират ефектите от тях например за онкологични изследвания и като цяло за целите на биомедицината. Тези проучвания помагат също така да се установи влиянието на космическата радиация върху астронавтите при продължителни пребивавания в космоса и възможни увреждания на централната нервна система.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 154 на списанието.

Подаряваме ти първите 8 статии  от брой 154 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.