Как кактусът спаси добитъка: уроци по устойчивост от Тексас

 

През 50-те години на XX век американският щат Тексас преживява едно от най-дългите и унищожителни засушавания в своята история. В продължение на почти десетилетие жаркото небе изключително рядко изпраща дъжд, а жегата изсушава почти всички водоеми наоколо. Пасищата се превръщат в напукана пустош, тревата изчезва, дърветата умират, а животновъдството – гръбнакът на селските икономики в региона – започва да се срива.

В този критичен момент, когато дори традиционните храни за добитъка като сено и зърно стават недостъпни или прекалено скъпи, фермерите се обръщат към един неочакван съюзник – кактусът. Но не всеки кактус, а по-точно така нареченият prickly pear или опунция (Opuntia), познат и у нас като бодлив смокинов кактус или бодлива круша, съдържащ до 90% вода и богат на протеини, което го прави идеален източник на храна за животните. Той отдавна расте по оградите и из пасищата на югозападните щати, но никой дотогава не го е възприемал сериозно като храна за добитъка. Докато не настъпва сушата.
Кактусите са изключително издръжливи растения – акумулират вода в тъканите си, дори когато земята около тях е напълно суха. Те съдържат не само влага, но и въглехидрати, които могат да поддържат животните живи в критични периоди.

Единственият проблем? Те са покрити с множество миниатюрни остри бодлички, които правят консумацията им от крави и овце невъзможна. И тук се появява гениалната иновация на тексаската компания Blackwell Burner Co от Сан Антонио, която създава устройството „Pear Burner“. Този уред, наподобяващ огнепръскачка, използва пропан, за да изпепели игличките от повърхността на кактуса, без да разрушава самата растителна тъкан. След „обгаряне“ кактусите се превръщат в безопасна и питателна храна за добитъка. Устройството било толкова популярно, че някои фермери започнали да купуват и засаждат допълнително кактуси именно с идеята да ги използват като „сушен фураж“. В Тексас „Pear Burner“ се превръща в символ на фермерското въображение и адаптивност.


Цялата статия 👉 прочетете тук – https://link.nauka.bg/bezplatno

Ако вече имате абонамент – https://link.nauka.bg/novini-abonati

"Наука за ученици, учители и родители"

Изтегли безплатно:

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.

Живейте по-добре с наука!

  • Развийте критично мислене и изградете защита срещу дезинформация.

  • Придобийте ключови умения за по-добър живот с нашите курсове във формат текст, видео и аудио.

  • Открийте новостите и иновациите в медицината.

  • Само 3 минути дневно са достатъчни, за да трансформирате живота си!

  • Всеки месец ви очаква нов брой с увлекателни статии по биология, космос, технологии, история, медицина и много други.

Изживейте науката навсякъде и по всяко време, като я четете на най-удобното за вас устройство.

 

Създадохме платформа, която предлага курсове и ръководства, насочени към решаването на житейски предизвикателства чрез научно обосновани методи. Тя не само подпомага личностното развитие, но и предоставя ценни знания за водене на по-здравословен, успешен и пълноценен живот. Благодарение на научния подход, потребителите ще имат възможност да подобрят своето благосъстояние и да постигнат по-високо качество на живот.

БГ Наука
Правила на поверителност

Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социални медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Можете да коригирате всички настройки на „бисквитките“, като отворите разделите вляво.