Как фламингото спи на един крак

След цял ден обиколки из зоопарка болките в краката ще ви накарат да се зачудите как така розовите фламинги успяват и да подремнат, докато несигурно стоят само на един, тънък като пръчица крак.

За да разберат тайната, учени поставили млади фламинги върху платформа, представляваща свръхчувствителен кантар, като изучавали как леките мускулни движения на птиците им позволяват да поддържат баланс при слабите поклащания на телата им. Докато фламингите стояли и се пощели, поклащанията били по-силни, но когато спели на един крак, те намалявали неколкократно. Така по време на сън птиците едновременно използват по-малко мускулно напрежение и поддържат по-устойчива поза, заключават изследователите в Biology Letters.

Екипът изследвал и два трупа на фламинги, за да открие анатомично обяснение за умението им. Въпреки че птиците имат същите кости в краката си като хората, бедрата им са ориентирани хоризонтално и сякаш постоянно са в йога поза “столче”. Учените подпрели стабилно мъртвите птици на един крак, като го поставили под центъра на тялото. Тази поза ефективно заключва ставите на краката в една позиция, която предотвратява огъването на коляното, докато ставата остава напълно опъната. Костните стави в коленете могат да обяснят пасивния заключващ се механизъм.

И макар учените внимателно да отбелязват, че тяхното изследване не измерва директно активността на мускулите, това все пак е първото доказателство, че фламингите, а вероятно и други птици, спят на един крак просто защото отнема по-малко енергия.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Никол Николова

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: