Как заедно да решаваме проблемите на учените?

От създаването си БГ Наука се стреми да бъде в помощ не само на читателите си, но и на самите учени, които работят и създават НАУКА в България.

Много е трудно да се занимаваш с наука, независимо къде си, винаги има много трудности, които не са пряко свързани с научната работа – финансиране, липса на кадри, администрация и бюрокрация и т.н. Но в България битовизмите за съжаление са много по-големи и сериозни проблеми (понякога и от научните такива).

Ние не разполагаме с много начини да помагаме, но правим всичко, което е по силите ни, за да бъдем в полза на хората, които се занимават с наука. Както и на тези, които се интересуват от нея.

В този пост ще дам няколко примера за проекти и инициативи, които сме провели с тази цел. Това, което искам да постигна с тази статия не е да се похваля, а да покажа как вие също може да се включите!


РЕКЛАМА:

***

  • Основната ни дейност е електронното списание Българска Наука, което излиза всеки месец

Това, с което помагаме чрез списанието е основно да публикуваме статии и материали от магистри, докторанти, доценти и професори, което им помага да споделят своя труд на достъпен език с нашите читатели, а това от своя страна променя отношението на обществото към учените в България и науката, която те създават.

Как вие да се включите:

Ако искате да помогнете на учените и с това да сте в крак с най-новото в науката, вземете абонамент на ДОПЪЛНЕНОТО списание: тук.

Ако сте учен и искате да бъдете част от БГ Наука, може просто да ни изпратите свой материал на admin@nauka.bg. Тук може да видите изискванията ни за публикуване.

Всеки автор на списанието получава безплатно допълнения брой, в който е публикувал (моля, пишете ни, за да Ви дадем достъп).

Бонус:

Може да се запишете за безплатния ни курс за автори: Онлайн курс на БГ Наука за Автори.

  • В края на миналата година стартирахме проекта 100 лица зад българската наука

Идеята на инициативата ни е да вземем интервюта от над 100 български учени, за да покажем “лицето” на науката в България. Какви са хората, които се занимават с наука, какво мислят, какво са учили, как живеят.

Към момента имаме около 80 интервюта, като процесът по събиране продължава. В България има няколко хиляди учени и хора, които се занимават с наука. Важно е обществото да се запознае с работата и личността им.

Ако сте учен и искате да дадете интервю, може да изтеглите този файл и да отговорите на въпросите: Vaprosi.docx

Изпратете ни отговорите си и своя снимка на admin@nauka.bg.

  • Направихме два филма за Балканските войни

През 2012 г. решихме да направим филм за Първата балканска война, тъй като се навършваха точно 100 г. от нея.

По случай 100 г. от Втората балканска война също заснехме документален филм, за да отбележим годишнината. Филмът има за цел да покаже славните подвизи на българската армия и трагичната съдба на българите, живеещи извън българската държава тогава. Повече за филма?
Може да закупите диск с филмите, като по този начин ще подпомогнете работата ни: Диск с „На нож!“ и „Трагедия и слава“

 

Бонус:

Може да гледате безплатно „На Нож!

Може да гледате безплатно Трагедия и Слава – 100 г. от Междусъюзническата война

 

  • „(Не)обикновените животни“

Издадохме книгата на Чавдар Черников “(Не)обикновените животни”. Чавдар е от екипа на БГ Наука още от самото начало и е един от виновниците никога да не сме се отказали да правим списанието и всички тези многообразни проекти.

(Не)обикновените животни… Би било вярно да се каже, че животните и взаимоотношенията между тях, описани в книгата, са необикновени и уникални, но все пак мисля, че скобите са на място, защото всичко, което се случва в живата природа е просто част от живота на планетата Земя. Читателят ще се срещне със скорпиони, отровни жаби, охлюви и октоподи, дори отровни птици, ще се запознае с малко познатите страни на паразитизма, любовното поведение и канибализма в животинското царство.

Може да вземете книгата и да помогнете на Чавдар Черников да издаде следващата си книга тук:

На хартия: „(Не)обикновените животни“

Е-боок: „(Не)обикновените животни“

 

Това е първи том от печатното издание на поредицата „10 години БГ Наука“.

По случай своята десета годишнина единственото безплатно електронно издание у нас за естествени и хуманитарни науки Българска Наука представя на своите читатели 80 от най-вълнуващите и коментирани статии на български научни специалисти през последното десетилетие. Юбилейният 80-ти брой на списанието включва 60 български автори, а впечатляващите 1111 страници представят увлекателни анализи в разделите „Наука“, „Технологии“,„Физика“, „Космически науки“, „Земя“, „Биология“, „Медицина“, „Икономика“, „История“, „Хуманитаристика“ и „Военно дело“. В допълнение още хиляди вълнуващи отговори очакват своите читатели на интернет страницата на списанието www.nauka.bg, обновена специално по случай годишнината му.

Може да поръчате своето копие ТУК!

Това е малка част от нещата, които правим. За нас най-важно е да успеем да променим средата, в която живеем. Не искаме да стоим на страна и да наблюдаваме, а да сме част от ПРОМЯНАТА. Ако и вие искате да допринесете с нещо, можете просто да споделите тази статия или да си вземете нещо от http://kupinauka.com. Този магазин прави магията да се случва – подкрепете ни, за да можем да продължим да популяризираме науката!


Европейска нощ на учените 2022 г.: