Кафе или чай? Предпочитанието ни към една от напитките може би е закодирано в собствената ни ДНК

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Генетични вариации биха могли да са причина за чувствителността ни към вкуса на кофеин или други стимуланти с горчив вкус

Дали хората избират кафе или чай може би се свежда до определен предпочитан вкус, който ни е генетично заложен.

Хората, притежаващи ген, който повишава чувствителността им към горчивия вкус на кофеина, са склонни да пият кафе, съобщиха изследователив Scientific Reports на 15-ти ноември. Тези, които пият чай от своя страна са по-малко податливи към горчивия вкус на кофеина, но имат генетични вариации, които повишават значително чувствителността им към горчивината на други химични съединения, откриват учените.

Доста дълго се е смятало, че хората избягват да ядат горчива храна, тъй като горчивият вкус е показател за токсичност, казва Джон Хейс (John Hayes), учен от Университета на Пенсилвания, който не участва в проучването. Според Джон това откритие развенчава твърдението, че щом нещо е горчиво, то значи е отровно.


РЕКЛАМА:

***

Учените изследвали ДНК варианти на гените, участващи в откриването на горчивия вкус на кофеина, хинина, придаващ горчивия вкус на тоника и пропилтиоурацил (PROP) – синтетично съединение, което не се съдържа нормално в храните и напитките. Други естествени съставки в кафето и чая с горчив вкус също могат да предизвикат подобни вкусови реакции като тези, предизвикани от хинина и пропилтиоурацила, казва Хейс.

Учени от Австралия, САЩ и Великобритания тествали ДНК от над 400 000 участника в английската генна банка, хранилище на генетични данни от различни медицински изследвания. Участниците също така споделили и друга информация относно начина им на живот и здравни грижи, включваща и количеството чай или кафе, което изпиват на ден.

Екипът обединил вариациите в гените за вкусовите усещания на всеки един от участниците, създавайки генетична скала за това колко интензивно човек усеща всеки от горчивите стимуланти. След това учените сравнили тези резултати с избора на напитка на всеки един от участниците.

Хората с най-висок генетичен резултат, показващ доколко усещат горчивия вкус на кофеина, били с 20% по-висока вероятност да са заклети любители на кафето, изпивайки четири и повече чаши дневно от тези без повишена чувствителност, заключили учените.

Изследователите мислели, че хората, които са генетично предразположени да усещат горчивия вкус по-силно, биха били по-склонни да избягват именно горчивите напитки. „Странното в случая е, че търсим кофеина“, казва учения съавтор Мерилин Корнелис (Marilyn Cornelis).

Хората, които пият кафе най-вероятно са се научили да се наслаждават на горчивината му, тъй като тя е знак за тонизиращото действие, което съединението предоставя. От друга страна, на тези, които предпочитат чай, може би не им допада съвсем горчивината на пропилтиоурацила (PROP) и хинина, казва Корнелис, диетолог и генетичен епидемиолог от Факултета по медицина на Северозападния университет Файнбърг в Чикаго. До известна степен хората са склонни да останат верни или само на кафето, или само на чая, така че тези, отговорили че предпочитат чай, най-вероятно просто отхвърлят кафето.

Не е изяснено колко е голяма ролята на гените, свързани с горчивия вкус при избора между кафето и чая. В предишни изследвания, търсещи генетичните вариации, които ни правят склонни да пием кафе, “гените за вкус“ не се появили, казва Корнелис. Вместо това, гените, свързани с разграждането на кофеина, могат да играят по-голяма роля в определянето на това колко кафе или чай пият хората.

 

Превод: Ивета Микова

Източник: Science News