Търсене
Close this search box.

Жулиета Тонева: Пробвайте от всичко, което ви е интересно и не се страхувайте, ако това е науката!

Жулиета Тонева: Пробвайте от всичко, което ви е интересно и не се страхувайте, ако това е науката!

Жулиета Тонева: Пробвайте от всичко, което ви е интересно и не се страхувайте, ако това е науката!

Жулиета Тонева: Пробвайте от всичко, което ви е интересно и не се страхувайте, ако това е науката!


Направи дарение на училище!***

Работа в екип при позициониране на фантом при провеждане на контрол на качеството на компютърен томограф
Работа в екип при позициониране на фантом при провеждане на контрол на качеството на компютърен томограф

Днес, 7-ми ноември, отбелязваме за 5-ти пореден път международния ден на медицинската физика. Датата не е случайна и се свързва с рождението на един велик учен: Мария Склодовска-Кюри. Настоящото събитие бе и повод да се запитаме какво работи медицинският физик. За да разберем повече, решихме да ви представим Жулиета Тонева, която през 2013-та, следвайки мечтите си, се мести да живее в непосредствена близост до ЦЕРН, където прави стаж в областта на медицинската физика. Освен това е активен участник в редица доброволни инициативи с научна цел и взема активно участие като водач на ученически, студентски и учителски групи, като част от тяхното запознаване с работата и структурата на Европейския център за ядрени изследвания.

През 2010 година, Жулиета завършва бакалавърска степен по физика, а през 2012 получава и магистърска степен в направление медицинска физика в Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. По време на магистратурата си работи в София като медицински физик в областта на радиационната защита при медицинско облъчване.

В началото на 2017, Жулиета  се връща в България, заредена с нова енергия и вдъхновена за нови научни и лични постижение, тя решава да обогати познанията си в областта на радиационната защита като излиза и извън обхвата на медицинската физика. Присъединява се към екипа на Българската компания специализирана в областта на радиационния контрол, защита и инженерство Тита-Консулт ООД.

 

Как накратко бихте обяснили естеството на вашата работа на хора, които не са в научните среди?


Разбери повече за БГ Наука:

***

На кратко ли – измервам радиация (усмихва се).

Кога и защо избрахте да се развивате в сферата на науката?                                

Колкото повече напредвах в обучението си по физика, толкова по-интересно ми ставаше. В момента, в който имах възможност да се запозная с различните направления на тази наука, попаднах на области като медицинска физика, радиационна физика и радиационната защита и вече знаех, че искам да продължа в тази сфера.

Какво от постигнато до момента в професионален план ви носи най-голямо удовлетворение?

На първо място съм доволна, че харесвам работата си, а удовлетворение получавам всеки път, когато се справя с предизвикателна задача. „Най-голямо удовлетворение“ – все още го очаквам (усмихва се).

Жулиета Тонева
Жулиета Тонева

Много и различни по трудност препятствия ни следват в професионалния живот, без значение от сферата. Какви са препятствията, с които се борите Вие всеки ден?

Част от препятствията човек поставя сам за себе си. Боря се с това да не вземем нещата прекалено лично. И да си разпределям добре времето.

Имало ли е момент, в който искате да се откажете или да промените посоката си на развитие? Какво Ви връща обратно в света на науката?

Имало е, да! Връщало ме е вътрешното усещане, че не съм приключила с науката и тя с мен.

Участвате ли в допълнителни дейности и инициативи, с които да популяризирате науката сред по-широка публика? Споделете повече.

Вземах активно участие във воденето на ученически, студентски и учителски групи, като част от тяхното запознаване с работата и структурата на ЦЕРН. Участвала съм като доброволец в различни събития с научно-популярна цел. Предстои ми 7-ми ноември – Международен ден на медицинската физика, който ще бъде отбелязан и в България.

Медицинската физика е най-голямата област на приложната физика, но какво предоставя физиката като инструменти и възможности в помощ на медицината?

​​​В медицинската физика се използват  голяма част от научните постижения от различни области на физиката. Приложенията са множество, като най-силно застъпени са тези в областта на диагностиката и лечението. Все по-добрите детекторни системи, например, помагат за раната диагностика на редица заболявания. Фундаменталните изследванията в областта на атомната и ядрена физика дават своя принос в развитието на методите за борбата с онкологичните заболявания.

Медицината и физиката са неразривно свързани, но как на кратко бихте обобщили ролята на специалистите по медицинска физика?

​Специалистите по медицинска физика имат важна роля в лечебните  заведения. С комплексните си познания те допълват лекарските екипи. Помагат за използването на апаратурата по най-добрия възможен начин за пациента, за персонала и за достигане на оптимални диагностични и терапевтични резултати. Имат своята роля и извън клиниките, като в науката допринасят за развитието на новите технологии в областта.

За нашите читатели ще бъде любопитно да разкажете малко повече за предизвикателствата и новите умения, които сте придобили по време на стажа, който сте направили по медицинска физика.

Медицинската физика изисква работа в екип, а работата с различни хора може да бъде изключително предизвикателство, носещо различни чувства и изискващо умения, които тепърва човек трябва да научи или използва правилно. Получих и възможността да работя с прецизна, специализирана апаратура и да търся решение на проблеми от различно естество. Опитът, който се добива през подобен тип занимания е изключително полезен.

Какъв съвет или насока бихте дали на някой, който има намерение да се развива в това направление?

​Преди да изберете конкретна тема или поле за развитие – запознайте се предварително с направленията на медицинската физика и радиационната защита. Областта е изключително всеобхватна и интересна и всеки може да намери своето място и да остави своя почерк.

Tренировъчно обследване в полеви условия
Tренировъчно обследване в полеви условия

С какво смятате, че щяхте да се занимавате, ако бяхте поели в друга професионална посока? А може би сбъднахте детската си мечта?

Засега не ми се налага да  разсъждавам върху теми от рода на „какво щеше да бъде, ако…“. Сега се занимавам с физика и ми харесва.

Мислите ли, че съвместната работа на бизнеса и науката е на нужното ниво? Какво най-значимо би произлязло от такова сътрудничество?

Науката върви ръка за ръка с нуждите на бизнеса. Усилия трябва да полагат и двете страни и това неизменно ще доведе до резултати, полезни за всеки един човек.

Артистите търсят вдъхновение в своите музи. Какво може да вдъхнови един учен, за да постигне високи резултати?

Вдъхновяващо е да създадеш липсващото от пъзела парче и още по-интересен е пътят до постигането му.

Какви други интереси имате и как обикновено преминава свободното Ви време?

Радвам се, когато разнообразявам с нови дейности, изживявания и хора. Обичам да пробвам нови спортове и занимания, да ходя с часове на открито, да спя под открито небе. Обичам да бъда сред природата. Забавлявам се да размествам и преподреждам – предмети и мисли (усмихва се).

Какво бихте казали на младите хора, което да послужи като мотивация да се занимават по-сериозно с наука?

Това е универсално правило – пробвайте. Пробвайте от всичко, което ви е интересно и не се страхувайте, ако това е науката!

Интервюто взе Теодора Николова


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.