Жизнената среда може да бъде ключова за дълголетието

Когато става дума за доживяване до 100-годишна възраст, добрите гени помагат, но не разкриват цялата тайна на дълголетието. Мястото, където живеете, има значително влияние върху вероятността да достигнете такава възраст, според ново проучване, проведено от учени от колежа по медицина Елсън Флойд към Вашингтонския университет.

То е публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health и на база на данните за смъртността в щата Вашингтон.

Откритията на изследователския екип заключват, че местните жители, които живеят в райони с лесно проходими улици и в смесени възрастови общности, имат по-голям шанс да доживеят до 100-тния си рожден ден. 

Те установиха, че и социално-икономическият статус също играе определяща роля. Допълнителен анализ показа, че групите, при които вероятността за достигане на столетна възраст е висока, обикновено живеят в градски райони и по-малки градове с по-висок социално-икономически статус, включително района на Сиатъл и региона около Пулман във Вашингтон.

„Нашето изследване добавя към нарастващия брой доказателства, че социалните и екологичните фактори допринасят значително за дълголетието“, казва авторът на проучването Раджан Бхардвай, студент по медицина втори курс във Вашингтонския университет, който се интересува от темата, тъй като самият той полага домашни грижи за застаряващия си дядо. По-ранните изследвания, според него, са преценили, че наследствените фактори определят само около 20 до 35% от шансовете на индивида да достигне стогодишна възраст.


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 135 на списанието.

Вземи само този брой в PDF >>

Отвори ДЕМО – първите 30 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: