Изследване: Имат ли противозачатъчните лошо въздействие върху благосъстоянието на жените

Ново изследване затвърдява това, което жените казват от години – оралното контрацептивно хапче се свързва с понижено качество на живота и благосъстоянието при здрави жени.

Двойно-сляпото, рандомизирано, плацебо-контролирано изследване е открило, че здрави жени съобщават за понижено качество на живота, настроението и физическото благосъстояние след приемането на широко разпространени противозачатъчни, които съдържат етинилестрадиол и левоноргестрел в продължение на три месеца.

Откритието затвърдява по-ранно изследване и анекдотичните твърдения, че жените се борят със страничните ефекти от противозачатъчните.

Но в това изследване нямаше значителни доказателства, че противозачатъчните повишават симптомите на депресия.


РЕКЛАМА:

***

Изненадващо, но това е едно от най-задълбочените изследвания към днешна дата, които търсят какво е въздействието на хапчетата върху качеството на живот на жените.

„Въпреки факта, че приблизително 100 милиона жени по света използват противозачатъчни, ние днес знаем изненадващо малко за страничните ефекти на хапчетата за здравето на жените“, казва главният изследовател Angelica Lindén Hirschberg от Каролинския институт в Швеция.

„Научната основа е много ограничена, щом стане въпрос за ефектите на противозачатъчните върху качеството на живот и депресията и има голяма нужда от рандомизирани изследвания, при които те са сравнени с плацебо.“

Затова екипът ѝ изследвал 340 здрави жени между 18 и 35 години, като им били дадени или плацебо, или противозачатъчни, съдържащи етинилестрадиол и левоноргестрел, за период от три месеца.

Хапчетата, съдържащи етинилестрадиол и левоноргестрел са сред най-широко разпространената форма на комбинирано орално контрацептивно хапче по света, защото те най-малко се свързват с риска от образуване на съсиреци и включват марки като LevlenMicrogynonPortia и Alesse.

Изследването било двойно-сляпо, което означава, че нито изследователите, които давали хапчетата, нито жените, които ги приемали, знаели дали те са плацебо или не.

В началото на изследването всички жени минали на преглед за общото здравословно състояние, включително височина, тежина и кръвно налягане.

Те също попълнили две добре известни анкети за общо благосъстояние и симптоми на депресия – Psychological General Wellbeing Index и Beck Depression Inventory.

В края на трите месеца преминали през същите тестове, за да могат изследователите да сравнят резултатите.

Жените, на които били дадени противозачатъчни докладвали, че качеството им на живот било значително по-ниско в края на изследването, отколкото онези, които получили плацебо.

Това било вярно по отношение на общото качество на живот и някои аспекти на благосъстоянието, като самоконтрола и нивата на енергия.

Не са забелязани значителни покачвания на симптомите на депресия.

Въпреки че е интересна първа стъпка към по-доброто измерване на страничните ефекти от хапчетата, изследователите предупреждават, че промените били сравнително малки, затова не можем да кажем много за тях, засега. И можем да приложим тези изследвания само върху хапчетата, съдържащи етинилестрадиол и левоноргестрел.

Освен това, изследването наблюдавало жените в продължение едва на три месеца – ще трябва по-дълго наглеждане, за да може да се състави по-точна представа как влияят противозачатъчните на жените.

„Това може в някои случаи да е допринасяща причина за отказването и нередовната употреба на противозачатъчни“, казва Niklas Zethraeus, един от изследователите.

„Трябва да се обръща внимание на това вероятно понижаване на качеството на живот и трябва да се има предвид при предписването на противозачатъчни и при избор на контрацептивен метод.“

С последното изследване, което предоставя и поглед върху това защо менструацията може да е толкова ужасно болезнена и тежка, изглежда че учените най-накрая започват да вземат на сериозно репродуктивното здраве на жените и страничните ефекти от контрацептивите.

Имаме и някои опции за мъже също – учените правят прогрес с хормоналната контрацептивна инжекция за мъже, както и реверсивен гел без презерватив, който блокира спермата.

Има нужда от повече изследвания, преди да можем да определим по-точно как хапчетата влияят на жените, но тези първи резултати са насърчителни за много жени, които се борят със страничните ефекти на противозачатъчните.

Изследването е било публикувано в списанието Fertility and Sterility.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert


Европейска нощ на учените 2022 г.: