Търсене
Close this search box.

Изключително древен фосил разкрива какви са били първите цветя на Земята

Изключително древен фосил разкрива какви са били първите цветя на Земята

Изключително древен фосил разкрива какви са били първите цветя на Земята

Изключително древен фосил разкрива какви са били първите цветя на Земята


Направи дарение на училище!***

Фосил на възраст 125 000 000 години на растение от семейството на лютичетата и глухарчетата ще послужи на изследователите като аргумент за значително по-ранната поява на някои растения на Земята. Едно по-късно разклонение на това семейство води към маковете.

Фосилът представлява цялата надземна част на древното растение, дълга 16 см.

Най-древно растение, чийто рекорд все още не е задминат досега, е на 127 000 000 г.

„Това изкопаемо отваря пътя към нов начин на мислене за развитието на някои от първите цъфтящи растения. Очевидно историята на цъфтящите растения не е „само” 111 000 000 години, а е значително по-древна. А диверсификацията (обособяването) на много цветни семейства трябва също да бъде изтеглена назад във времето – с около 10 000 000 или с около 15 000 000 години“, казва биологът от университета в Индиана Дейвид Дилчер, съавтор на статията в сп. „Nature”.

Той продължава да разказва: „Все още не е имало пчели по онова време, а опрашването е било дело на мухи, бръмбари или изчезнали видове пеперуди. Вероятно растението е живяло в близост до древно езеро или блато.”


Разбери повече за БГ Наука:

***

Изобилието от цъфтящи растения през втората половина на мезозойската ера, ерата на динозаврите, в крайна сметка довежда до глобално господство на растенията. Еволюционните биолози смятат, че диверсификацията на цъфтящите растения също подкрепя появата на широк спектър от животински видове, особено на опрашители и консуматори на семена – бръмбари, пчели, колибрита и прилепи.

Датировката на растението е косвена. Били са датирани скалите чрез методите за датиране с аргон и уран-олово.

Това изследване е финансирано от китайското Министерство на образованието, Педагогическия университет в Шенян и Китайската национална природонаучна фондация.

Неделин Бояджиев

По материали от: http://www.futurity.org/


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.