Избраха първите финалисти в конкурса за българското лице на науката за 2013-та година

internationalfamelab_black.jpg

Избраха първите финалисти в конкурса за българското лице на науката за 2013-та година

За 7-ма поредна година конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Последният кастинг е на 6 април.  

 

 Вече са ясни първите трима финалисти в конкурса за популярна наука „Лаборатория за слава FameLab”. Те бяха избрани след първия кастинг в София и ще се състезават на националния финал на конкурса. Един от тях може да бъде новото лице на науката в България.

 


РЕКЛАМА:

***

IMG_0427.JPGДимитър Желев бе отличен като „победител за деня” сред избраните на кастинга. Чрез неговата на пръв поглед странна тема за „връзката между лалетата, лостовете и Ледената епоха” Димитър обясни как се променя географията на някои части на света. Например Холандия в момента потъва, защото Скандинавският полуостров се издига. Той е потънал през последната ледникова епоха заради натиска на ледниците. Връзката между Холандия и Скандинавския полуостров може да бъде обяснена като си представим, че се намират на двата срещуположни края на един лост.

Димитър Желев е учител по География в Американския колеж в София и докторант в катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 Виктория Миланова разкри какво е общото между артрита и зъбния кариес. Виктория обясни каква е значението на имунната система и придобития имунитет за заболяванията на костите. В крайна сметка се оказа, че похапването на сладко не винаги е виновно за развалянето на зъбите. Виктория Миланова е Магистър по Биохимия в специалност Молекулярна биология. В момента е докторант по специалност Имунология в Институт по микробиология „Стефан Ангелов” в БАН.

IMG_0477.JPG

 

 Аспарух Камбуров разказа как GPS сигналите за глобално позициониране се използват за изследване на земната йоносфера, топенето на ледниците и геодинамиката на тектонските плочи в района на о-в Ливингстън, Антарктида. Аспарух се завърна от там в началото на тази година. Той участва в 21-вата Българска полярна експедиция, в рамките на която бяха извършени първите български двучестотни GPS измервания с милиметрова точност в района на о-в Ливингстън. Аспарух Камбуров е асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и доктор по „Обща, висша и приложна Геодезия“.

IMG_0545.JPG

 Журито определи и една резерва. Наско Стаменов получава правото да премине Майсторски клас по Комуникация на науката, заедно с останалите финалисти. Той може да участва и на националния финал по преценка на журито в зависимост от броя и качеството кандидатите на следващите кастинги.

 

IMG_0439.JPGНаско Стаменов говори за т.нар. „Е-та”, които виждаме върху етикетите на повечето хранителни стоки. Толкова ли са опасни колкото си мислим или всъщност много от тях означават съвсем безобидни съставки? Наско Стаменов е студент във Факултет по Химия и Фармация на СУ „Св. Климент Охридски”.

 Последният кастинг ще се проведе на 6 април 2013г. от 11:00ч в сградата на Британски съвет в София. Регистрацията става онлайн чрез сайта на конкурса www.famelab.bg , а крайният срок е 5 април.

 Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab”, който за 7-ма поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, които притежават такава страст към науката, че са способни да заразят с нея хора от най-различни възрасти и професии. Правят го чрез трите златни правила на „Лаборатория за слава FameLab”: Съдържание, Яснота, Харизма.

 Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, вече е международен и благодарение на Британски съвет се провежда в над 20 страни по целия свят. Подобно на една „Евровизия за учени” международният финал събира националните победители от всички участващи държави и има своя вярна публика в Обединеното кралство, където се провежда. От скоро финалите се излъчват и на живо по интернет, за да могат да се гледат и от зрители по целия свят.

 Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 7 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит. От тази година „Лаборатория за слава FameLab” се подкрепя и от Walltopia – българска компания, световен лидер в производството на стени за катерене със собствен отдел за научни разработки.  Стаж в Walltopia е специалната награда, която компанията ще даде на един от финалистите.

 Кой може да участва?

Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно, пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

 Формат на конкурса

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

 Регистрация

Пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса www.famelab.bg

 График 2013

Последният кастинг е на 6 април от 11:00ч. и ще се проведе в сградата на Британски съвет в София. При засилен интерес от участници от страната има възможност за организиране и на регионални кастинги.

Финалистите от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката в края на месец април. След тази подготовка участниците ще се явят на националния финал, който вече за трета поредна година ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката (www.sofiasciencefestival.bg) през месец май. Тази година националният финал е насрочен за 10 май.

 Жури

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Членове на журито на кастингите тази година са Вера Гоцева – журналист, блогър и фотограф, Ивайло Славов – физик, синоптик в ТВ-Мет и Георги Балджиев – финалист в Лаборатория за слава FameLab 2007, биолог, Българска агенция по безопасност на храните.

 Награди

Една от най-големите награди за всички финалисти, които бъдат избрани на първоначалните кастинги, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели. Тази година майсторският клас ще бъде воден от звездата на Би Би Си Куентин Купър.  За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. Ще има и специални награди от Walltopia, книжарници Orange Center, компания Нетинфо, Майкрософт България, сп. BBC Знание, Съюзът на учените в България и др.

 * * *

 Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и сдружението на учени-комуникатори Форум Демокрит. Конкурсът се провежда със специалната подкрепа на компания Walltopia. Партньори на „Лаборатория за слава” са също Българската академия на науките, Съюзът на учените в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Столична община, Майкрософт България, книжарници Orange Center, Издателство РОЙ Комюникейшън, сп. Обекти, в. Аз-буки, сп. BBC Знание, Българската национална телевизия,  Нетинфо (Vesti.bg), безплатният културен гайд Програмата, сп. БГ Наука и др.

 Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация на: www.famelab.bg

 

 Бележки за редакторите

 

 ·         Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за културен и образователен обмен. Създаваме възможности за хора от целия свят и Обединеното кралство да се опознаят и изградят трайни отношения на доверие помежду си. Работим в областите Изкуства, Английски език, и Образование и общество – в това число наука и спорт,  и по този начин допринасяме за повишаване на сигурността и просперитета на Обединеното кралство и повече от 100 държави по целия свят, където имаме представителство. За нас това е израз на културни взаимоотношения. Ние сме неполитическа организация, която работи на ръка разстояние от правителството.

 ·         Walltopia е българска компания, световен лидер в производството на стени за катерене. През 2012г. Тя бе отличена с награда за „Най-иновативна компания“, отличие за високите резултати на отдела по научни разработки. Компанията е пример затова как инвестициите в научни изследвания допринасят за растежа и успеха на една компания.

 ·         Сдружение „Форум Демокрит“ е неправителствена организация, чиито усилия са насочени изключително към подобряването на диалога между науката и обществото, и завръщането на науката в лоното на културата, посредством всички известни практики на научната комуникация. 


Европейска нощ на учените 2022 г.: