Искрен Кандов ЦК „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Искрен Кандов е на 33 години от Габрово, завършил е магистратура по специалност „Електроника“ в Технически университет – Габрово, предстои му да защити и докторантура, като насоката е сензорни мрежи, комуникации и устройства, които управляват тези мрежи и събират информацията от тях.
Понастоящем той е изследовател в Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (Quasar) изграден по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж. Голяма част от времето си той посвещава на професионалните си разработки – тяхното свързване към интернет и тяхната защита.

В свободното си време обича да ходи на партита с техно хаус музика, която от своя страна също е широко свързана с електрониката.

Значението на електрониката

За магистър Кандов не е било трудно да избере тъкмо тази специалност. Защото електрониката е може би най-важното нещо, движещо нашия свят, като се започне от телефони, компютри, смарт часовниците и въобще навсякъде около нас в ежедневието ни. Тази област винаги може да се развива и никога няма да остарее, така че освен като чисти ползватели е хубаво да знаем и как работи.


РЕКЛАМА:

***

Настоящи разработки

В лабораторията в неговата част от изследователския център на университета се изпитват и тестват електронни устройства. Тя разполага с машини за тестване на температурна и влажна устойчивост на електронните устройства, както и със “стрес тест” машина, или машина за ускоряване на стареенето на елементите, с която може да се провери колко време биха могли да бъдат годни отделните компоненти. Целта е в най-скоро време лабораторията да бъде сертифицирана за да може да извършва такива тестове на устройства, разработвани както от ТУ-Габрово така и от други фирми, които да идват тук за да ги тестват, използвайки модерното ѝ оборудване.

Интересен факт

Нещо за което обикновено много малко хора се замислят е, че електрониката на практика е абсолютно навсякъде около нас и ние имаме досег с нея средно по около 10 часа на ден.

Нововъведения

В момента се разработват инсталации за т. нар. умни домове и най-новото нещо, което са поръчали от лабораторията са очила с приложение на Google, чрез които с voice control (гласови команди) потребителят може да контролира какво се случва вкъщи – връзка с бойлери, перални и други домашни електроуреди. Идеята е да се съчетае всичко в едно като в уеб пространството ще бъде създаден един наш паралелен виртуален живот, което така или иначе е неизбежно, но сега стои въпросът как да защитим всичко това за да няма злоупотреби.


Вече са факт и автономните автомобили, които превозват по зададен маршрут от точка А до точка Б, докато собственикът може през това време да седи на задната седалка и да работи на лаптопа си например. Въобще нещата вървят към все по-голяма автономност на уредите и все по-малко зависят от човешки фактор.

Бъдещото развитие на електрониката

Нещо което се очаква да намери много масово приложение и развитие в близките години са зарядните станции за електромобили. България е на едно от първите места в Източна Европа по вече инсталирани такива зарядни станции, а в ТУ-Габрово има специалност „Промишлена и автомобилна електроника“, което го прави първият университет в страната с такава специализация.

Занапред електрониката ще става все по-малка, но с това тя няма да промени своя принцип на работа като цяло. Винаги когато купуваме монитор или друго електронно устройство ние трябва да знаем какъв живот ще има то, колко време можем да го ползваме и дали си заслужава инвестицията и точно това се измерва и установява с изпитванията в лабораторията.

 

 

Всички визитки вижте тук: https://nauka.bg/category/centrove/

[ЧАСТ 2] Лицата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Изтегли броя в PDF от тук: https://nauka.bg/licata-opnoir-sept/