Интервюта на спечелилите EUSP 2016

web-header_2015_2 (1).jpg

След края на EUSP 2016 в България зададохме няколко въпроса на отличените.

1.Как разбра за EUSP 2016?

2. Как се подготви за EUSP 2016?

3. В коя група беше и коя е най-интересната информация, която научи по време на събитието?

4. Какво е твоето послание, което би искал да споделиш в Манчестър?


РЕКЛАМА:

***

5. Къде и как би искал да продължиш образованието си?

 

Неда Лаптева

Казвам се Неда Лаптева, на 8-ми февруари правя 18 години, 11-ти клас съм, интересувам се от наука, защото смятам, че това е най-добрият начин за откриване на обективна истина. През 2014 спечелих конкурс на Стивън Хокинг и бях на фестивала Starmus в Тенерифе, и това лято, по покана, отново ще бъда там.

 За EUSP 2016 научих от пост в социалната мрежа Фейсбук, и реших, че определено си заслужава, не само защото научаваме повече за демокрацията и как се взимат важни решения, а и защото темите са научни и невероятно плодородни и интересни. Исках да вляза, и влязох, в темата за човешкия мозък, защото смятам, че съдържа най-много тайни, и че колкото повече я обсъждаме толкова, може би, по мъничко се доближаваме до отговора на въпроса защо сме такива каквито сме. 

За EUSP 2016 се подготвих като прочетох всички подготвителни материали, но и преди да знам за парламента в свободното си време се опитвам да чета повече по темата и да гледам различни онлайн курсове.

 По време на събитието мисля, че научих най-много за стволовите клетки, защото е темата, за която знаех най-малко.

Много се радвам че ще представя групата си в Манчестър, но и осъзнавам каква голяма отговорност е това, и ще направя всичко по силите си да ни представя възможно най-добре. Посланието, което искам да споделя там, или поне чувството, с което се надявам всички да останем, да осъзнаем, че езикът на науката е еднакъв за всички, независимо от коя точка на света, науката е една и съща и точно това и е красивото – фактите говорят сами за себе си, без значение от националност, раса, пол, религия и т.н. И че ако искаме да постигнем нещо хубаво трябва всички заедно да работим, без предразсъдъци , в каузата на нещо хубаво и интересно, сериозно и забавно. Вярвам, че това е възможно.

Искам да уча кинорежисура или невропсихология. Колкото и далечни да звучат тези две неща на пръв поглед, всъщност и двете разглеждат човешкото поведение, и това е, в крайна сметка, това което най-много ме интересува.

 

Никол Първанова

Аз съм Никол Първанова, на 16години, от 10клас на 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ . Занимавам се с благотворителна дейност, организиране на кампании за набиране на средства за кризисния център „Вяра, надежда и любов“ в Надежда, изнасяне на уроци там от мен и други доброволци по езици и математика. Част съм от СУС- Софийски ученически съвет и съм в комисията „Инициативи и информационни кампании“. Занимавам се и с роботика. Миналата 2015 година, за 10 седмици аз и отбора ми успяхме да направим lander по програма Space Challenges. 

1. За това от къде разбрах за EUSP 2016, беше на награждаването ми за клип на конкурса „Моето любимо място в сърцето на София“, там ми дадоха флаер с парламента. 

2. Подготовката ми за EUSP 2016 се състоеше да прегледам пратеният файл от доктор Милена Георгиева, за това какво ми е необходимо, за да мога да участвам в дискусията на 23.01.2016година. В него бяха прикачени линкове на статии по темата ДНК, иновации и начини за оптимизация на човека.

3. Бях в групата Augmented human: optimizing the human. Най- интересната информация, която получих по време на събитието беше какво всъщност представлява това оптимизиране на човека и до къде се простира въображението и възможностите на човешкия мозък.

4. Моето послание към Манчестър ще е, че българските деца сме будни, интересуваме се от заобикалящият ни свят и копнеем за развитие на нас и страната ни в различни сфери. 

5. Бих искала да завърша бизнес и мениджмънт в САЩ и след това да се върна в България или да завърша право тук, за да стана прокурор. Времето ще покаже, на къде ще поема. 

 

Повече: http://eusp.nauka.bg/

 

Европейска нощ на учените 2022 г.: