Интервю с доц. д-р инж. Гьоре Наков

Интервю с доц. д-р инж. Гьоре Наков

Интервю с доц. д-р инж. Гьоре Наков

Интервю с доц. д-р инж. Гьоре Наков


Направи дарение на училище!***

 

Кратко представяне.

Казвам се Гьоре Наков, доцент при Технически университет – София, Колеж – Сливен.

Кое беше вдъхновението при вас, за да се занимавате с наука?


Разбери повече за БГ Наука:

***

Науката е трудна дисциплина. Ако говорим на спортен език, тя не е “спринт”, а маратон и то с доста препятствия бих казал. Удовлетвореността от крайния резултат е това, което дава сила, за продължаване нататък и преодоляване на ежедневните препятствия.

С какво се занимавате на работното си място? (Ежедневието на един учен) – проекти, изследвания, …

Работата като преподавател и учен в университета е доста разнообразна. Има и доста административна работа, която много често я вършим от вкъщи. През работното време основно са лекциите, упражненията и научните изследвания. Относно научните изследвания в момента в Колеж-Сливен при ТУ-София се работи върху три научно-изследователски проекта, в които участвам и аз. Един от тях е Национален проект, а в останалите два участват нашите студенти – те са част от новата инициатива на ТУ–София, а именно – Студентски иновационен хъб. Отделно, като част от EUt+ (Европейски технологичен университет) работим и върху обща магистърска програма заедно с колеги от Испания, Кипър и Ирландия. Радваме се и на голяма входяща мобилност, както от страна на преподаватели, така и от страна на студенти и докторанти. Относно „произхода“ на изследванията сме ги разделили на изследвания от животински и растителен произход. От храните от животински произход са разработени повече млечно-кисели десерти с чиа, киноа, амарант, а също така и с отпадъци от преработката на коноп, джибри и домати. Тези разработки са част от Националния проект „Картографиране на районите в Република България за производството и консумирането на ферментирали храни и производство на нови млечно-кисели десерти“ – https://projecttus-sliven.wixsite.com/project. В следващия период предстои картографиране, относно консумирането на ферментирали продукти в цяла Република България. Изследванията от растителен произход са насочени към получаване на нови иновативни и функционални изделия, като безглутенов хляб, хлебни и сладкарски изделия, както и продукти, обогатени с отпадъци от хранително-вкусовата промишленост. Разработват се и напитки на растителна основа, които се отличават с високо съдържание на протеини и напоследък всички възрастови групи проявяват доста голям интерес към тях.

Какви са най-големите предизвикателства във вашата научна област?

По-голямо предизвикателство от намиране на решение на даден казус/проблем – НЯМА. Много често решенията могат да бъдат много „прости“, обаче точно тези решения отнемат най-много време, за да се стигне до тях. Предизвикателство също така е и организацията на работата, защото не винаги всичко върви „по мед и масло“, затова екипът е доста важен.

Как вие (екипът, в който сте) решавате тези проблеми?

Всеки проблем може и трябва да се реши с разговор и много работа. За щастие създадения екип е доста гъвкав, компактен и разнообразен.

В момента работя върху ……., което ще …….

В момента работя върху оползотворяването на отпадъци от ХВП и тяхното приложение в нови функционални, иновативни хранителни продукти. Това ще допринесе от една страна, да се намали замърсяването на околната среда, а от друга страна ще могат да бъдат произведени продукти, които ще имат задоволителни сензорни качества и много по-добри хранителни характеристики в сравнение с продуктите, които в момента се предлагат на пазара.

Какво ви мотивира да изберете професията на изследовател?

Мотивира ме изследването на непознатото. Само преди няколко години перцепцията ми за едни бисквити беше, че те са просто бисквити и това е максимума в тяхното усъвършенстване. Днес, новите технологии и иновации и достъпа до науката ми помогнаха, да гледам на бисквитите, като на продукт, който може да се доусъвършенства.

Какво, според Вас, трябва коренно да се промени в България по отношение на науката?

Науката и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка. За съжаление, в момента това не е така, бизнесът много малко е заинтересован за новите научни разработки, за които учените са отделили не малко от свободното си време. Другият проблем остава в образованието. Въпреки релативно добрите научни разработки те си остават само научни разработки, т.е. иновациите от науката не се внасят в учебните програми и поради това е малка заинтересоваността на студентите, да се занимават с наука.

Знаете ли че: (малко известен и интересен факт за специалността)

Бананите са горски плодове… а ягодите не са!

В свободното си време обичам да: (хоби, спорт)

В свободното си време обичам да посещавам Природния парк „Сините камъни“, който се намира в непосредствена близост на град Сливен. Прекрасната природа и огромната зелена площ ми действат успокоително и ми помагат, за развитие на бъдещите ми планове.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.