Интервю с доц. д-р Тодор Чобанов (заместник-кмет на София)

Интервю с доц. д-р Тодор Чобанов (заместник-кмет на София)

Интервю с доц. д-р Тодор Чобанов (заместник-кмет на София)

Интервю с доц. д-р Тодор Чобанов (заместник-кмет на София)

Доц.д-р Тодор Чобанов е археолог по образование, в момента е заместник-кмет на Столична община.

В специално интервю за „Българска наука” доц. д-р Чобанов разказа за своя професионален път като археолог. Любовта му към тази професия се зародила още в детството му, прекарано в родния му Асеновград, град богат на старини, където и за първи път се срещнал в момчешките си години с екипите археолози, провеждали разкопки на Асеновата крепост. Тези първи детски впечатления в съвкупност с други фактори – негови близки са сред първите краеведи на Пловдивския край, цял живот събирали данни за миналото и написали книги, го убедили да поеме по този път.  Зам.-кметът на София сподели още, че археологията е една много интересна професия, в която за разлика от много други професии, никога нищо не се повтаря – няма два еднакви обекта, няма два еднакви проблема, няма два еднакви дни. Никога не знаеш какво ще откриеш. „Науката археология и историята изобщо е едно любопитство към миналото, към нашата същност, една възможност човек да опознае обществото, хората, себе си в един по-широк план, най-вече да може да разгадае закономерностите на това, което се случва около нас, защото аз съм от хората, които смятат, че няма нищо случайно”, добави той.

На въпроса на „Българска наука” по какъв начин археологията е помогнала в работата му, доц. д-р Тодор Чобанов сподели, че археологията на първо място учи на системност, да подреждаш една често откъслечна информация, тъй като археолозите в своята работа винаги боравят с части от цялото познание, никога не получават наготово отговорите на дадени въпроси. Следователно това възпитава упоритост, целенасоченост, умения, свързани с търсене на решенията на определени проблеми – за да сглоби цялата картина, на археолога се налага да направи анализ, да развие у себе си качествата да може да опознава без да има достъп до всичко налично. Всичко това е много полезно и когато си ангажиран с обществена работа, защото при нея проблемите също много често са свързани със систематично, упорито събиране на информация, обобщаването и поднасянето й в разбираем вид.

Целият материал е достъпен само с Абонамент за сп.”Българска наука”.

Виж повече за Абонамента тук.

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.