Има два пъти повече суматрански орангутани, отколкото мислехме

Sumatran orangutan-Credit- Serge Wich.png

Орангутаните живеят на две места: Борнео и Суматра. През 2004 смятахме, че сред природата живеят само 6 600 суматрански орангутана (Pongo abelii), но тази седмица учени, провеждащи т. нар. „nest survey” на индонезийския остров, докладват, че броят на тези животни през 2015 е бил цели 14 613.

За съжаление, тoзи по-висок брой не отразява действително увеличение на популацията – по-скоро, това е в резултат от по-широкообхватното проучване, което включва животните, обитаващи места, които не са били проверявани по-рано. И въпреки това, критично застрашените маймуни все още са сериозно заплашени от изсичането на горите и бракониерството, според ново проучване на Science Advances.

Когато международен екип, ръководен от Серж Уич от Университета на Ливърпул Джон Мурс, провел преброяване, което покрива цялата територия на суматранските орангутани, той открил 3 166 техни гнезда на 259 линейни трансекта с обща дължина 305,8 км. Въз основа на сложни моделни прогнози за плътността на орангутаните, спрямо настоящата им територия на разпространение от 17 797 квадратни километра, това се равнява на 14 613 индивида – около 8 000 повече, отколкото е бил броят им според предишните оценки.

Плътността на орангутаните е най-висока в торфено-блатните гори и равнинните гори върху минерални почви. Те са открити на височина, по-голяма от 1 500 метра над морското равнище – територии, които досега се смятаха извън техния обхват – и в райони на запад от езерото Тоба, които не са били изследвани преди. Техният обхват на разпространение досега е бил изключително подценен – 6 946 квадратни километра.

Изсечена гора в едно от основните местообитания на суматранските орангутани. Credit: Serge Wich
Изсечена гора в едно от основните местообитания на суматранските орангутани. Credit: Serge Wich

След това, екипът разработил серия от модели, за да се изследва влиянието на девет различни сценария за покривката на земята. И въпреки това удвояване в броя на популацията, при всеки един от сценариите се очаква броят на орангутаните да намалява, поради бъдещо обезлесяване. Около 4 500 индивида би могло да изчезнат до 2030 г.


РЕКЛАМА:

***

Изсичане на горите се случва както в защитени, така и в незащитени гори в техния обхват. Торфено-блатните гори се превръщат в плантации за добив на палмово масло, докато горите върху минералните почви се използват за други селскостопански цели – насаждения от каучук и кукуи. В същото време, бракониерството се ограничава предимно до зона, разположена южно от териториите на вида, но орангутаните също така биват залавяни и убивани, когато се окажат в земеделска земя или области, които наскоро са били обезлесени.

Превод: Росица Ташкова

Източник:  http://www.iflscience.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: