Илиян Манойлов – Институт по микробиология, БАН

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

https://youtu.be/1b8cB43TaAA

Идеята на цялото нещо – защо трябва да ги разболея (експерименталните животни), защото ето тука сме конструирали една химерна молекула. Тя включва антитялов компонент, включва епитопи, които да омрежват съответно: Б-клетъчния рецептор – това дава специфичност на реакцията, и блокиращ рецептор на повърхността на миши Б-лимфоцити – Fc-gamma рецептор IIB (Fc-gammaRIIB) , с общ ефект, който е блокиране на тези клетки.

Защо правим това, ако ме попитате – защото всъщност автоимунния диабет е едно много голямо предизвикателство пред науката. Както при повечето автоимунни заболявания, ние не знаем, как то възниква и се мъчим да разберем механизма, по който това става. Всъщност, блокирайки тези клетки, ние може да знаем, че те участват в него, в този механизъм, и може да започнем да дълбаем по-надълбоко и по-надълбоко. В момента сме отчели най-базовите неща, като повишаване на теглото, съответно body-mass индекс, промяна в него, наличие на кръвна захар в кръвта и урината на експерименталните животни; Плюс наистина основни параметри, като наличие на антитела в серума срещу конкретните епитопи, защото забележете, това са конкретни епитопи. Това са точно тези два епитопа – от 121 до 140 аминокиселина, и от 270 до 289 аминокиселина от структурата на GAD65, който е един от основните автоантигени.

Тук проследяваме, по какъв начин се отразява съвместното инкубиране на клетки, изолирани от отпрепарираната смеска. Клетките са инкубирани с антитялото, с пептидите, закачени за тях.

Как се финансира научната ви работа


РЕКЛАМА:

***

Научната ни работа се финансира по няколко различни начина. Моето присъствие тук е финансирано от EFIS, държа да го отбележа. EFIS е европейската федерация по имунология и получих стипендия, за да представя този труд. Иначе се финансираме от Фонд Научни Изследвания, от младежката програма на фонда, плюс мои лични средства.

Какви са ви впечатленията от конгреса

Имам добрия късмет това да е мой трети последователен конгрес. На два последователни световни конгреси съм бил. Конгресите се променят, между другото – все повече млади хора идват, все повече хубави въпроси се задават. Твърде много хора използваха твърде дълго време възможността да манипулират резултати, да казват, какви ли не неща. Но в момента се задават много конкретни въпроси. Когато някой ти зададе конкретен въпрос  – това защо е така, ти трябва да знаеш защо е така. Не може да кажеш – това е грешката на метода, няма как. Това е изключително хубаво. Дори преди малко бях на една лекция за многото и малкото резултати, по какъв начин нужни ли са те. Нобеловият лауреат от 1996 година – носителят на нобелова награда по медицина и биология, всъщност каза точно това – не е важно, колко резултати имаш. Важното е е да са точните резултати.

 

Интервюто взе: Гинка Николова