Храм на култа към Слънцето от Древен Египет е открит в близост до Кайро


Сп. Българска Наука, брой 161:

***

Храмът е бил ритуално разрушен в древни времена.

 

Останките на 4500-годишен храм, посветен на бога на Слънцето от египетската митология – Ра, е открит на около 20 км южно от столицата Кайро, в местността Абу Гураб.

Според археолозите, храмът датира от средата на третото хилядолетие пр. Хр., периода на петата династия на Древен Египет. Този период, съръководителят на археологическите разкопки и изследовател в Института за средиземноморски и източни култури на Полската академия на науките, Варшава- Масимилиано Нуцоло, определя като такъв, „в който култът към Слънцето е достигнал връхната си точка, с изграждането на нов тип монумент, посветен специално за бога на Слънцето, известен като „Слънчев храм“. Другият съръководител на проекта е Розана Пирели от Неаполитанския университет „L’Orientale“ в Италия.

Култът към Слънцето е могъщ култ в религията на Древен Египет. По-късно Ра се обединява с Амон, Тиванския върховен бог, за да сформира Амон Ра, считан от мнозина египтяни за най-могъщия сред египетските богове. Почитта към него продължава до преди около 1500 години, когато египетският политеизъм изчезва.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Храмът е бил изграден от глинени тухли и е бил с размери 60 м широчина на 20 м дължина. Бил е съставен от Г-образен портик, двор, складови помещения и стаи, които вероятно са били използвани за целите на самия култ, разказва Нуцоло.

Вероятно още преди да е завършен, храмът е бил разрушен, за да може да бъде построен нов такъв от камък за фараон на име Ниусер. Той „използвал част от оригиналната конструкция като платформа или основа за новия си храм“, допълва Нуциоло.

Две находища на артефакти са намерени от археолозите в храма. В едното от тях има десетки непокътнати бирени делви и няколко такива, украсени в червено. В другото са открити печати, някои от които на фараони, управлявали през петата и шестата династия. Сред най-ранните печати, открити сред разкопките, е този на Шепсескаре, „енигматичен“ фараон, властвал над Египет преди Ниусер, разказва Нуциоло. Според Музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк, Шепсескара е управлявал от около 2438 г. пр.н.е. до 2431 г. пр.н.е., а Ранефереф (известен още като Неферефра) – от около 2431 г. пр.н.е. до 2420 г. пр.н.е. Експертите не могат да кажат с точност кой от фараоните е започнал изграждането на храма, но по думите на Нуциоло, най-вероятно е бил именно един от двамата. 

Нуциоло отбелязва също така, че „не знаем почти нищо за ритуалите, изпълнявани в тези „Слънчеви храмове“. [Също така нямаме] достатъчно данни, за да разберем как е протичало всекидневието на хората, живеещи около тези храмове“.

Откритието не е напълно ново, твърди Нуциоло, тъй като през 19 в. немски археолози са открили „много малка част“ от храма на Слънцето. Чрез последните разкопки, между 2019 и 2022 г., е разкрита и останалата част от храма.                                                                                         

     

Източник: https://www.livescience.com/ancient-egyptian-sun-temple-discovered         

Превод: Емил Кръстев


Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.