Гражданска наука – Стани ловец на болести

“Още от дете бях очарована от необятния свят вътре в телата ни и отдавна мечтаех за това какво би било да се смаля и да изследвам вътрешността на човешката клетка на микроскопично ниво. Оказва се, че не съм сама – биолозите се опитват да направят точно това, а сега вече и вие и аз можем да им помогнем” – казва Лейел Ливърпул, дигитален журналист от New Scientist.

Точно както човешкото тяло съдържа органи, които изпълняват различни функции, нашите клетки имат различни структури и са компоненти от молекулярни машини, наречени органели. Примери за органели са например ядрото, където се съхранява ДНК, и митохондриите, представляващи своеобразни клетъчни енергийни фабрики.

Технологичният напредък при микроскопите позволява на изследователите да надникнат в човешките клетки, разглеждайки ги в безпрецедентни подробности, което води до ключови прозрения. Електронните микроскопи използват лъчи от електрони за осветяване на обекти и осигуряват много по-голямо увеличение от стандартните светлинни микроскопи. 

“Скоростта, с която могат да се правят изображения с електронна микроскопия на клетки, се е ускорила през последните години”, казва Хелън Спайърс от Университета в Оксфорд. „Сега генерираме данни със скорост по-бърза, отколкото можем да ги анализираме. Златният стандартен подход за анализ на тези визуални данни, за да се осмисли това, е сегментацията“, казва тя. Това включва маркиране на органелите чрез проследяване на линии около краищата им в двуизмерно микроскопско изображение. За да ускорят процеса, Спайърс и нейните колеги редовно прибягват до помощта на граждани-доброволци, чрез проекта Etch A Cell.


РЕКЛАМА:

***

Ецването (способ за “екстрактване”) на клетки от микроскопски изображения онлайн, може да бъде доста увлекателно. Но също така е и изключително полезно за изследователите: данните, събрани чрез Etch A Cell, са помогнали на софтуера за изкуствен интелект да се научи да идентифицира някои органели автоматично, допълнително ускорявайки процеса на анализ.

Една от най-новите итерации на проекта, Etch A Cell – VR, има за цел да изведе процеса на друго ниво, като използва данни за сегментиране от цивилни доброволци, за да реконструира триизмерни клетки с етикетирани органели, които биолозите могат да изследват, използвайки виртуална реалност.

„Става въпрос за промяна на вашата гледна точка и ви позволява да взаимодействате с данните си по различен начин“, обяснява Спайърс. „Възможността да завъртате обектите на всички възможни страни, с помощта на включени VR слушалки и виждате детайлите в три измерения, помага да забележите неща, които иначе не бихте упяли.“

Изследователите могат да използват тази технология, за да сравняват раковите и нераковите клетки, например. „Това може да ви помогне да разберете какво се е объркало и как евентуално можете да го поправите“, казва Спайърс.

Можете да намерите всички проекти на Etch A Cell и да участвате в Etch A Cell – VR, като се насочите към уеб портала за гражданска наука zooniverse.org.

 

Източник: New Scientist Magazine
Превод: Радослав Тодоров

 

Ако тази статия ви харесва вижте демото на брой 139 (март 2021) или броя

Виж брой 139 на онлайн списанието „Българска наука“ >>

Вижте първите 52 стр. на брой 139 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: