Търсене
Close this search box.

Знаете ли, че вече има градове в Европа с водороден градски транспорт?

Водородните горивни клетки генерират електричество от водороден газ, така се задвижва автомобилът или автобусът, а единственото отпадъчно вещество е вода, която е толкова чиста, че става за пиене. 

Водородният транспорт в градските условия представлява значителна възможност за намаляване на въглеродните емисии и подобряване на качеството на въздуха. С напредъка на технологиите и разширяването на инфраструктурата, водородните превозни средства стават все по-жизнеспособна алтернатива на традиционните горивни двигатели и електрическите превозни средства с батерии.

Водородът може да се интегрира с други форми на обществен транспорт, като влакове и фериботи, за да създаде цялостни екологични транспортни мрежи.

В края на 2023 г. Германия има 105 водородни станции, което я прави водеща страна в Европа по отношение на броя на водородни станции​.

В Германия има 105 водородни станции, а в Европа са 265. Целта е до 2030 г. мрежата от станции да достигне до над 1000 водородни станции, което ще осигури покритие на всеки 200 км по основните европейски транспортни мрежи

Други държави с водороден градски транспорт са Испания, Франция, САЩ, Япония, Южна Корея и др.

 

Ако искате да се качите на такъв автобус то на 17-ти юни (между 12 и 15 часа) в София ще имате тази възможност.

Автобусът на Toyota Caetano работи с електромотор, задвижван изцяло от водород.

Виж столицата през прозорците на водородния автобус (начална и крайна точка – площад Батенберг). Ако го изпуснеш, от 18ти до 20ти юни между 12 и 22 часа, Toyota Caetano ще се движи по маршрута на тролейбусна линия №9. 

Повече виж тук – https://www.facebook.com/events/1627989867986939

 

Източници:

 

www.acea.auto

www.h2stations.org

www.hydrogen-central.com

www.fleet.ie/

 

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.