Готови ли сме за дигиталната ера или мишката далеч не е изяла книжката

По този въпрос много се говори и пише, а обобщението все клони към това, че или книгите започват да изчезват, или дигиталната култура прави хората неграмотни. Това според мен са абсолютни манипулации и неверни неща.

Живеем във време, което не може да се сравнява с друго по отношение на писателска и издателска дейност. Издателствата се надпреварват, на пазара излиза огромно количество нови книги. Дори в България този сектор се развива все повече с всяка изминала  година. Тиражите на голяма част от художествената литература растат. Издателства пускат всяка седмица по няколко нови заглавия. Българските автори също не пропускат да се изявяват активно, да не говорим за постоянните конкурси за романи, стихотворения, разкази, есета и т.н.

Ebook-reader-vs-Book

Според вас колко от тези текстове се пишат на ръка? А ако трябваше да се пишат на ръка, дали продуктивността щеше да бъде толкова висока?

Дори тези, които не се занимават професионално с писателска дейност, пишат статуси във Фейсбук, туитват, коментират, пишат във форуми, споделят мислите си в блогове и въобще – постоянно комуникираме писмено. Вече никой не пише писма с марки и не чака такива, но имейли пишем всеки ден, използваме програми като Скайп или Месинджър и отново пишем думи и изречения, за да комуникираме с хората.


РЕКЛАМА:

***

Т.е. ние трябва да сме най-грамотното „поколение” от съществуването на писменост въобще – и сме точно такива. Повечето знаят дори няколко езика и извършват тази комуникация на два или повече такива.

Обаче идва другият въпрос – колко четем, какво четем и как го четем?

Все още хората обичат да четат дълги текстове на хартия. Книги, вестници, списания и др. подобни се четат хванати в ръка, разгърнати и с наведена глава. От монитор, таблет или четец все още не ни е удобно да четем. Затова и електронни вестници или списания почти няма, а в България си е направо чудо, ако някой издава такова нещо.

keep-calm-and-pishi-na-kirilica-1През последните години се появиха над 10 списания в различни области, които се опитаха да излизат само онлайн, но не успяха да просъществуват повече от няколко години. Имаше и няколко големи сайта, които се опитаха да предлагат само списания и вестници онлайн, но и те не останаха задълго в мрежата. Защо според вас е така?

Има две причини – повечето списания искаха да печелят директно от реклама, но им стана ясно, че рекламодателите не са дорасли до това ниво. В България все още се плаща само за кликове или импресии в сайтове, рекламата в онлайн списание е прекалено алтернативна за българския рекламодател.

Другият вариант е да се печели като се продават онлайн версии на хартиени списания – хората предпочитат да си го купят на хартия и да го четат като го държат в ръцете си.

Само ще спомена сайтове като Читанка, които са нещо съвсем различно. Идеята е да се четат книги, които хората предпочитат да четат онлайн безплатно, а не да дават пари или пък ги четат онлайн, защото не могат да ги намерят на хартия. Затова и този сайт е толкова популярен, но това е хубаво, защото създава култура на четене на дълги текстове в електронен вид.

most-magazin

През последните 10 г. разбрахме, че потенциалът на онлайн списанията е огромен, но много бавно се развива. Огромният брой преглеждания на „Българска наука” идва най-вече от това, че списанието е безплатно и интересно. Наистина много хора намират по нещо за себе си и покрай това зачитат и другите материали.

Broi 1 MedicinaСтигам и до новото ни списание – “Българска наука и медицина”. Според нас то ще промени начина, по който в България се купуват списания и се чете литература, към която всеки има интерес – неговото здраве. Няма да е лесен пътят, който ще трябва да извървим, но вярвам, че ще успеем. Материалите са страшно интересни и полезни, а качеството им е дори по-високо от това на повечето материали в БГ Наука, дизайнът също е на високо ниво. Знаем, че професионализмът и упоритостта ще ни донесат успех.

Книжката и мишката са неизбежни съюзници и няма как едното да навреди на другото, точно обратното е. Винаги ще има книги на хартия, а електронният им вариант ги прави много по-евтини, достъпни и лесни за разпространение. Точно това е и най-важното според нас – лесното разпространение на литературата и знанието. Всеки има право да получи информация, а чрез интернет всичко е въпрос на няколко клика.


Европейска нощ на учените 2022 г.: