Голямо количество пластмасови микрочастици са открити в океана

Автор: Ралица Димитрова /част от курса на БГ Наука за Автори/

 

Учени  идентифицират най-високите нива на пластмасови микрочастици, регистрирани някога на морското дъно. Замърсяването е било открито в седименти, извлечени от дъното на Средиземно море, близо до Италия.

 Анализът, проведен от университета в Манчестър, е открил близо 1,9 милиона  пластмасови частици на квадратен метър. В съдържанието на тези  елементи могат да се открият влакна от дрехи и други синтетични материали, както и фрагменти от големи предмети, които са се разпаднали в течение на времето. 

Според изследователите, пластмасовите микрочастици са достигнали океанското дъно благодарение на мощни подводни течения. „Тези течения изграждат така наречените дрейфови находища, подобни на подводните пясъчни дюни“ – обяснява д-р Иън Кейн, началник на международния екип. „Дължината им може да достигне десетки километри, а височината им стотици метри. Това са едни от най-големите наносни натрупвания на планетата. Състоят се предимно от фина утайка, затова е нормално да бъдат открити в тях пластмасови микрочастици “ – споделя той пред BBC News. 


РЕКЛАМА:

***

Изчислено е, че между 4 и 12 тона пластмасови отпадъци постъпват в океана всяка година, предимно  от реките.  Въпреки че вниманието на медиите е съсредоточено главно върху голямото количество пластмаса, което океанът изхвърля всеки ден, тези отпадъци съставляват едва 1 % от общото количество пластмаса в океана. Местоназначението на останалите 99 % не е известно. Част от него вероятно се консумира от някои морски същества, но може би много по-голяма част е разпокъсана и просто е потънала.

Източник: I.KANE / Uni of Manchester

 

Екипът на д-р Кейн  е доказал, че дълбоководните окопи и океанските каньони могат да съдържат висока концентрация на пластмасови микрочастици в седиментите си. Симулациите, ръководени от групата учени, демонстрират колко ефективно потоците от пясък, кал и тиня (съдържащи се в каньоните), могат да привлекат тези влакна и да ги пренесат на още по-голяма дълбочина в океана. „Само една от тези подводни лавини (мътни течения) може изпрати огромни обеми от  утайките на стотици километри през океанското дъно“- заявява д-р Флориан Пол от университета в Дърам. „Ние тепърва започваме да разбираме как тези потоци пренасят и заравят пластмасови частици “- добавя той.

В изследвания район на Тиренския басейн, не се наблюдава нищо нетипично. В много други части от земното кълбо съществуват силни дълбоководни течения, предизвиквани от контраста между солеността и температурата на водата. Тревожен проблем би възникнал обаче, ако тези течения доставят кислород и хранителни вещества на дълбоководните организми.

Професор Елда Мирамонтес от университета Бремен в Германия, е съавтор на статия в списание Science, описваща откритието на Средиземноморието. В нея тя заявява, че усилията, които се полагат за справяне с короната вирусът, трябва да бъдат съсредоточени и към проблема със замърсяването на океана с пластмасови отпадъци. „Всички ние се опитваме да бъдем в безопасност и да си останем вкъщи. Променяме живота си, променяме работния си процес. Правим всичко това, за да не бъдат засегнати много хора от болестта.По същия начин трябва да мислим, когато защитаваме и океаните.“ – споделя професорът.

Роланд Гейер е професор по индустриална екология в Бренската школа за наука и управление на околната среда към Калифорнийския университет в Санта Барбара.  Той е началник на проучването , изследващо отпадъчните потоци, през които пластмасата попада в океана. Професорът обяснява, че все още нямат яснота относно количествата пластмаса, които са се натрупали в океана. Достигнали са обаче до общ научен консенсус, който гласи, че голяма част от пластмасата не се намира на повърхността на океана. „Наистина всички трябва да съсредоточим своите усилия, за да спрем замърсяването на океаните с пластмаса“ – препоръчва той.

Източници:

https://www.bbc.com/news/science-environment-52489126

Снимка 1  Източник: I.KANE / UNI of Manchester

Снимка 2 Източник: I.KANE / UNI of Manchester; 

Текст: Голяма част от влакната, идват от дрехи или от друг текстил

Снимка 3 Източник : GETTY IMAGES ;

Текст: Пластмасата открита по бреговете на океана е само малка част от общото количество пластмасови отпадъци, попаднали в океана

Снимка 4 Източник: I.KANE / UNI of Manchester;

Текст : Седиментите бяха изведени като част от работата по морски тръбопровод

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: