Гарваните са толкова умни, че могат да планират бъдещето

Ято гарвани, което плячкосва труп, би могло да бъде наречено безмилостно, но истински безмилостното е да се използва тази дума по техен адрес. Не, гарваните не са ужасяващи. Имат ли остри, извити клюнове, които използват за разкъсване на животни? Да. Крясъкът им напомня ли зловещ смях? Определено. Но просто защото умеят да ръководят, това не ги прави зли – прави ги страхотни.

Гарваните могат да подреждат пъзели, да подмамват други животни да им помогнат и да комуникират помежду си на ниво, на което дори маймуните не са способни. А сега знаем, че могат и да кроят планове. Това не са подли планове да победят хората в битка за контрол на Земята (да се надяваме!) – а за намиране на по-добра храна за тях. Това е нещо като „маршмелоу тест“ – за него малко по-надолу – ала за птици, които имат повече самоконтрол от повечето деца.

Споменатото откритие е на когнитивни учени от Университета „Лунд“ в Швеция, публикували откритията си в списание Science. Досега знаехме, че гарваните са способни да планират напред в бъдещето във връзка с хранителните си нужди, тъй като складират храна, която си откриват по-късно. Катериците правят същото, но далеч не са от най-умните животни – те забравят около 75% от скритите ядки и са отговорни за засаждането на милиони дървета по този начин. Гарваните обаче са.

Оказва се, че гарваните често биха избрали да се откажат от вкусна хапка сега, с цел да получат достъп до по-хубаво угощение по-късно. Изправени пред парче лакомство и инструмент, който може да отвори кутия с по-изкушаваща храна, те в повечето случаи биха избрали инструмента – дори все още да не са получили кутията. Гарваните се научили, че когато изследователите им дадат кутията 15 минути по-късно, те могат да използват инструмента, за да отключат наградата си. Това е предвидливост, предвид факта, че дори малките деца често избират да изядат един маршмелоу на момента, отколкото да изчакат няколко минути за повече.


РЕКЛАМА:

***

Гарваните също така крадат един от друг, като следят къде останалите крият храната си, отбелязват местоположението и се връщат по-късно, за да изровят плячката. И понеже и от тях самите е крадено, някои гарвани биха се престрували, че крият храна, за да заблудят крадците. Нещо повече, те могат да съобщават на другите гарвани къде да открият сочен, разлагащ се труп и да се съюзят, за да изплашат съперниците си.

Тази способност – да си предават информация за далечни местоположения –  притежават само мравките, пчелите и хората. Забележете, че човекоподобните или други маймуни не са в списъка. Освен това очевидно гарваните могат да се заблуждават един друг, ако това означава да оставят в тайна източника на храна. Могат също така да извикват вълци при трупа, който не е бил разкъсан, за да го сторят, и по този начин остават по-удобни парчета за птиците, които те да могат да преглъщат.

Ако всичко това не ви накара да заобичате и приемете нашите гарванови господари, нищо друго няма да го стори. Тези птици са гении сами по себе си, така че какво от това, че може да изглеждат малко като варвари. Не бива да се страхуваме от интелигентността им, а да я почитаме!

Превод: Никол Николова

Източник: Popular Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: