Централна локация – Античен комплекс „Сердика“

 

 1. Централна локация – Античен комплекс „Сердика“

 

18:00-18:30 Официално откриване и обявяване на победителите в конкурсите „FRESH VIDEO”, КОНКУРС „FRESH VOICES”, КОНКУРС „FRESH GIRLS” и КОНКУРС „FRESH TOUCH”. 

 

18:00-22:00 Наука в града FRESH: Щандове с експерименти и демонстрации

                                               

 • Програмистите от SoftUni Kids ще ни покажат няколко реални приложения на науката в ежедневния ни живот. Как да разгадаем двоичния код чрез Micro:bit, как да си направим охранителна система и система за поливане на цветята – всичко това (а може би и повече:) ще разберем на щанда на SoftUni Kids.
 • ДНК – Детски Научен Клас кани малки и големи на впечатляващо интерактивно научно шоу и забавен лабораторен щанд по време на Нощта на учените.
 • Кодове, пътни знаци, етикети със Център за забавна математика

Как обичайно предаваме някаква информация? – с езика, с речта, с азбуката, с писмеността. Ако навън вали дъжд и трябва да предадем на някого тази информация, можем да го направим като кажем „Навън вали дъжд“ или го напишем. Ако човекът срещу нас говори същия език, ще ни разбере. Как обаче да му предадем тази информация, без да я изговорим или напишем – например, ако не говорим един  и същ език с него? Можем  да нарисуваме облак с дъждовни капки или да разтворим чадър, с което да покажем, че навън вали дъжд.

Езикът е съвкупност от звукови сигнали и графични символи, с помощта на които се осъществява общуването между хората. Но освен езикът, съществуват и други системи от знаци, символи, сигнали, които са предназначени за обмяна на информация. Те се наричат кодове. На това ателие ще се срещнем с различни начини за предаване на информация по един  интерактивен начин.

 • Химични демонстрации и много забавление с Корпус за бързо гърмене
 • Хляб и зрелища – ще присъствате на гладиаторска битка на живот и смърт между микроскопични „титани“ – дрожди, бактерии и други. Запознайте се с Ивайла Сопотенска, инженер-технолог, специалист по виното, високоалкохолните напитки и хлебните изделия, докторант по хранителни технологии в Университета по хранителни технологии Пловдив.
 • Бъдещите учени, седмокласници от 73 СОУ ще представят на тема Интерпретации на теоремата на Питагор. Те ще покажат как в реално време да си направимт сами картинка и всеки ще може да си тръгне от щанда с „неговия Питагор“! Обещаваме ви, че Питагор ще хареса на всички, дори и на тези, които не обичат математиката.
 • Запознайте се с учените от секция Аерокосмическа информация към Института за космически изследвания и технологии при БАН. Те ще ни разкажат защо е нужно да наблюдаваме земята от Космоса и какви дистанционните изследвания се правят в моменти на катастрофални екологични природни бедствия из цял свят.
 • Образователният екип на Музейко ще предложи на малките учени и изследователи да „изцапат ръцете си“ с някои от най-интересните експерименти на единствения у нас детски научен център.
 • Посетителите на щанда на Инстититута по математика и информатика на БАН ще имат възможност да извършват изследвания, свързани с пентамино и дробни числа, числови таблици и равнолицевост. Ще се използват ресурси от Виртуалния училищен кабинет по математика http://cabinet.bg/ разработван от Института по математика и информатика на БАН.
 • Децата от студия „Млад художник“ ще ни демонстрират как да изработим цветя и други интересни украшения само с подръчни материали.
 • Европейски кът – вижте информация за различни проекти, финансирани от Европейската комисия., в това число и стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“. Запознайте се с  EURAXESS – уникална паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия с цел предоставяне на информация и подкрепящи услуги за кариерното развитие и мобилността на учените, и насърчаваща научното сътрудничество между Европа и света. Заповядайте на щанда за да научите повече  и за предстоящите събития под мотото „Кариера за нова ERA“. Вижте какви семинари можете да посетите, както и да се срещнете с водещи работодатели и агенции за човешки ресурси.

 

19:0019:30 Научно кафене FRESH: Мобилност – Учен на път и каква е връзката между науката и пътешествията

 

Доц. д-р. Лидия Гълъбова, преподавател в ТУ София и стипендиант по програмата „Мария Склодовска-Кюри, ще представи как науката и пътешествията вървят ръка за ръка, и ще сподели своя опит как, въпреки че учените не са туристи, мобилността, която предлага програмаМария-Складовска Кюри, е изключително важен фактор за успеха й като учен.