Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Регионална библиотека „Любен Каравелов“

 

Регионална библиотека „Любен Каравелов“
ул. Княз Ал. Дондуков-Корсаков 1

Европейски кът – промоционални материали за иницативи, проекти, продукти и др., свързани с изследвания и иновации.

 

17:15 – 18:15 Наука в града FRESH: щура лаборатория
Фоайе Сутерен

 

Големи научни чудеса за малки зрители

 

18:30 – 19:30 Наука в града FRESH: Да си „сготвим“ ледник
Фоайе Сутерен

 

Да направим ледник заедно с гл. ас. д-р Гергана Георгиева и да разберем защо ледниците се движат, могат ли да причиняват земетресения и как да ги изследваме.

 

17:5518:15 FRESH кафене: Разкази за имунната система

Читалня 2 ет.

 

Научете повече за опасностите и защитниците на нашето здраве от експертите на Националната пациентска организация и тяхната информационна кампания „Ваксинко“.

 

19:30 19:50 FRESH кафене: Нанотехнологии за здраве
Читалня 2 ет.

 

Нанотехнологиите са навсякъде, те вече управляват телефоните, компютрите и колите ни. В съюз с медицината, те ще ни осигурят магията, за която мечтаем – точното лечение за точния пациент в точния момент. Дали обаче сме в безопасност? За нанотехнологиите ще разговаряме с проф. дфн Ани Пройкова.

 

20:00 – 20:30 FRESH кафене: Науката във филмите – геофизика, метеорология, астрофизика

Читалня 2 ет.

 

Гл. ас. д-р Гергана Георгиева ни кани да обсъдим дали сцените от апокалиптични филми представят реалистичен сценарий. Заповядайте да научите дали геофизиците, метеоролозите и астрофизиците наистина изучават бедствия, подобни на тези от киното или такива катастрофи съществуват само във въображението на холивудските режисьори.

 

20:00 21:30 Дигитален FRESH: прожекция на филма „Корабът Слънчоглед 1“

Зала „Изкуство“, 2 ет.

 

Доктор Космос е психиатър, който практикува интересна кинотерапия с един от своите пациенти Феферони, защото открива, че киното е единственото лекарство, което му помага. Така двамата започват да снимат филми и отиват в Италия, за да заснемат Фестивала на психиатричните оркестри. След това и други пациенти проявяват интерес към снимането на филми и така Доктор Космос създава филмов фестивал, където да ги прожектира. Там могат да се видят филми за Иван Гог, спасяването на света, пенсионерските купони, Ел Камино и други. Така по пътя на киното докторът открива красивата страна на лудостта и лечебната сила на изкуството.