Фотографска изложба представя различния свят на децата в неравностойно положение

Otkrivane_Izlojba.JPG

3 април 2016 г., София. Фотографска изложба, организирана от Сдружение „Дете и пространство“ и Музейко, представя „невидимите деца“ 8 години след затварянето на придобилия печална слава дом „Св. Петка“ в Могилино, които сега живеят в Център за настаняване от семеен тип в Слатина, управляван от сдружението. Изложбата от авторски фотографии на деца и птици обяснява по един достъпен начин достойнството и уникалността на различието. Събитието е посветено на обитателите на всички центрове за настаняване от семеен тип, които до неотдавна живееха във вече затворените от държавата домове за деца и младежи с умствена изостаналост. Изложбата е организирана под патронажа г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

„Изпитвам голямо уважение към труда и професионализма на всички специалисти от Сдружение „Дете и пространство“. С вашите усилия вие ни учите, че различието не бива да ни плаши, а напротив – трябва да намираме доброто и красивото – сподели г-жа Фандъкова по време на откриването на изложбата – Със Сдружението работим по три проекта, които са в посока да се научим да живеем заедно с различията си и да споделяме публичните пространства“, допълни още кметът на София.

Официални гости на събитието бяха още Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Наталия Стоянова кмет на община Слатина, Мина Владимирова – директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община и Нели Кацарска, директор 55-та ЦДГ.

Да запазим достойнството и уникалността на различието“ е първата кампания с благотворителна цел, която нашето сдружение стартира след като пое грижата за част от децата, изведени от дома в Могилино. В течение на няколко години се опитвахме да набираме средства и подкрепа за тези деца, без да показваме лицата им. За целта използвахме фотографиите на редки и защитени птици в България. Искахме да провокираме любопитство и желание за приятелство, а не съжаление у тези, които биха ни подкрепили. За първи път показваме снимките на някои от децата и младежите, видяни през очите на Ралица Драндарова, за която тяхното различие е красиво. „Много сме щастливи, че Музейко ни подкрепи в тазгодишния формат“, сподели Весела Банова, зам.- председател и терапевтичен директор в СДП.  „Ние вярваме, че да си различен не е недостатък, а предимство и възможност. То е уникална черта както на детето, така и на птицата. Но за да го видиш, без да се страхуваш, трябва да се сприятелиш с него. Точно това искаме да покажем на посетителите на изложбата и най-вече на децата, чийто възприятия за различието се формират още от ранна детска възраст“, допълни още г-жа Банова.

Автор на фотографиите на децата е Ралица Драндарова, клиничен психолог, която работи  в центъра повече от година. За периода на изложбата са организирани разнообразни дейности за най-малките гости на Музейко, които ще имат възможността да се докоснат до света на децата от центъра с помощта на приложните изкуства, да се забавляват и да направят творението си незабравим подарък на дете от ЦНСТ.


РЕКЛАМА:

***

Изложбата е отворена за посетителите на „Музейко“ и ще се проведе от 03.04. 2016г. до 10.04.2016 г. и. Вратите на музея са отворени от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 ч.

 

Изложбата може да бъде посетена с билет за детския научен център.

Изложбата е отворена за посетителите на „Музейко“ и ще се проведе от 03.04. 2016г. до 10.04.2016 г. и. Вратите на музея са отворени от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 ч.

Европейска нощ на учените 2022 г.: