Фосили на конски зъби потвърждават пословицата „Ти си това, което ядеш.“

Вкаменелостите доказват отдавнашната теория, че конете се развиват чрез естествен подбор, в съответствие с новаторски изследвания от екип анатоми от Ню Йоркския Колеж по медицина и остеопатия (NYCOM) към Ню Йоркския технологичен институт.

Екипът изследва зъбите на 6500 коне, представляващи 222 различни групи от над 70 изчезнали видове коне. Документацията, която обхваща последните 55 милиона години, говори за „критични“ периоди между еволюцията на конските зъби и диетичните промени, произтичащи от изменението на климата.

„Едно от предимствата на изучаване на изчезнали видове като праисторическите коне е възможността да видим как еволюцията на изследваното животно отговаря на природните условия в продължение на милиони години – нещо, което биолозите, които изучават живите видове, не мога да направят.”, казва един от учените и добави, че най-голямата изненада в течение на проучването била, че докато някои от изучаваните изчезнали групи праисторически коне, са се подлагали на изключително абразивни диети през голяма част от времето, изглежда, конете са минавали на такава диета сравнително лесно. Това предполага, че „силен естествен подбор“ за различни видове зъби се е случвал само от време на време в историята на еволюцията на коня.

Учените разработили методология, известна като зъболекарски анализ, чрез който да се възстанови хранителния режим на изчезнали видове чрез търсене на храната, във връзка с износването на намерените зъби. Те разследвали модели на зъби от хиляди коне. По-късно сравнили своите данни с документацията за климатичните промени в Северна Америка, които са били причина за преориентация на храненето на конете с дървесни кори, дървесни плодове, листна растителност и по-абразивни храни.  

Учените открили, че еволюционните промени в зъбната анатомия са свързани с промени в диетата в период от един милион и повече години. Стоматологичните промени при конете следват промените в тяхната диета, целящи адаптирането на вида спрямо промяната на климата и на околната среда.


РЕКЛАМА:

***

“Ти си това, което ядеш!“ Това изследване показва, че еволюционния път на конете, такива, каквито ние ги знаем днес, е бил движен от различните храни, достъпни за техните праисторически предци.

Според резултатите от изследването, излиза, че не само броят на видовете коне е силно намал през последните няколко милиона години, но също така, че хранителният режим на конете е били твърде ограничен.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: