Фондация Карол Знание подкрепи декарбонизатор и виртуална биобанка

 

Двама са победителите в конкурса Предприемач в науката тази година, реши журито, съставено от лекторите на програмата Предприемачи в науката. Д-р Мариела Василева-Славева и инж. Калин Николов ще получат по 15 000 лв. за развитие на проектите си.

За първи път тази година парични награди на конкурса връчи и фондация „Лъчезар Цоцорков“, която отличи 5 проекта с по 2000 лв.

COSMOS – първата българска виртуална биобанка за туморни тъкани – това е проектът на д-р Мариела Василева-Славева, хирург, с докторска степен от 2016 г.  Работи в екип с доц. Ангел Йорданов, който тази година е създал биобанка за гинекологични тумори в Медицинския университет в Плевен. Заедно планират стартъп, с който да реализират проекта за национална виртуална биобанка за туморни тъкани.


РЕКЛАМА:

***

Другият награден проект е Decarbonizer – на мисия за по-ниски емисии, на докторанта от Технически университет Варна инж. Калин Николов. Той е съосновател на стартъп Техноватори. С екипа разработват система за производство на оксиводород, който ще бъде инсталиран в двигатели с вътрешно горене. До момента компанията е създала няколко оксиводородни клетки, с които се постига намаляване на обема на отработените газове и консумацията на гориво. Декарбонизаторът произвежда оксиводород, който участва в горивния процес и води по по-ефективно изгаряне на горивната смес и съответно до намалени емисии.

Тази година темата на програмата Предприемачи в науката на фондация Карол Знание беше Impact Investing и в конкурса се състезаваха 13 проекта с позитивно въздействие върху обществото или околната среда.

Настоящият носител на наградата, д-р Росен Иванов също разработва въздействаща технология – иновативно пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на зелена енергия за промишлеността и дома.


Европейска нощ на учените 2022 г.: