[Съвети за учени] Как да финансирате пътуванията си за научни конференции (в чужбина)

Автор: Петър Теодосиев

Един от проблемите, които много млади учени имат, е участието в международни конференции, където да представят своите доклади и да чуят какво други експерти в тяхната област имат да споделят.

Такива пътувания изискват средства за път, нощувки, както и такса за участие. Всичко това, на фона на докторантска стипендия (400-500 лв.) или заплата от ~700 лв., е непосилно.

За съжаление и научните институции в повечето случаи нямат възможност да изпращат всичките си учени.

Ще предложа няколко варианта, които според мен си струва да се опитат.


РЕКЛАМА:

***

Важно е да кажа, че не гарантирам 100% успех, но докато не се опитате няма как да разберете. Ще трябва да поработите и да бъдете много креативни, за да се получи, но само този, който не се е опитал той не е постигнал резултат.

 

[ВАРИАНТ 1] Помощ от научните институции

Добре е да знаете поне няколко месеца по-рано за събитието, на което искате да присъствате. Напишете завладяващо описание на това защо посещението Ви е важно за науката (не за вас, а за науката) и как Вашето участие в тази конференция (събитие) ще популяризира България и научната институция, от която сте.  Как ще подобри научните резултати на изследванията Ви и т.н.

Целта е да покажете, че това пътуване е важно за науката в България и че вие сте най-подходящият човек да отиде (ако имате официална покана, ще е още по-добре). Хубаво е да имате и някакъв бюджет, който да е описан кратко и ясно – път, нощувки, такса участие = Х лв.

Изпратете това писмо до всички, които мислите, че могат да Ви дадат средствата. Дори и да сте 100% убедени, че никой няма да ви помогне, Вие пак го изпратете. Дори и да сте прав, ще знаете, че сте направили тази стъпка и ще можете да продължите към следващия вариант.

За БАН – изпратете на директора, на PR-а, на научните секретари, на председателя на БАН и въобще – на когото се сетите. В писмото сложете и въпрос към всеки от тях – ако те не могат да ви помогнат, поне да Ви насочат към някого, който има власт да ви даде нужните средства.

За университети: Всички с позиция над вас + декани, ректори, отдел Човешки ресурси и др.

 

[БОНУС]

Пишете и към Министерството (МОН), имат отдел “Наука” и спокойно може да им изпратите това писмо за съдействие. Дори може да ги питате, ако те не могат да съдействат – към кого и как да се обърнете за подобна подкрепа.

 

Без да ангажирате други хора няма как да Ви помогнат и помнете – част от работата на всеки един, който ще получи имейла Ви, е да помага за развитието на науката в България, а вие това правите, нали?

 

[ВАРИАНТ 2] Фондации и чужди организации

Нищо не губите, ако пишете на организаторите на научната конференция дали те могат да Ви поемат разходите или да Ви насочат към фондове или чужди фондации, които могат да Ви финансират. Няма нищо срамно да искате да се развивате и да сте упорити в действията си, затова колкото повече хора ангажирате, толкова по-голям е шансът ви за успех.

Също така има и не малко европейски и световни организации, които биха финансирали подобни дейности. В България има няколко подобни международни фондации, които биха могли да ви финансират. Америка за България е една от тях и  нищо не губите, ако и на тях изпратите писмото си, все пак вече сте го адресирали до толкова много хора.

Ето някои линкове, които може да са Ви полезни:

http://www.rsc.org/scienceandtechnology/funding/division-travel-grants/index.asp

http://www.concert-h2020.eu/en/Calls/Call_travel_grants

http://www.embo.org/funding-awards/travel-grants

https://www.bifonds.de/fellowships-grants/travel-grants/who-can-apply.html

https://www.ceu.edu/funding-fees/finaid-enrolled/research-travel-grants

https://science.nd.edu/research/undergraduate-research/opportunities/travel-grants-and-other-funding/

 

Може и сами да потърсите други места, където да кандидатствате, просто напишете travel grants for PhD students или grants for postgraduate students for attending conferences.

 

 

[ВАРИАНТ 3] Сами намерите средствата за финансиране

Да предположим, че искате да отидете на конференция, като ще трябва да заплатите за участие и нощувки 800 лв., пътят до там и обратно е 1200 лв., т.е. общо Ви трябват поне 2000 лв. за участие. Вие нямате толкова пари, никой не може да ви помогне от институциите и не намирате финансиране от чужбина.

Може да направите успешна кампания за събиране на средствата и да постигнете целта си от 2000 лв.

 

Стъпка 1: Запознайте се с това какво е Краудфъндинг

Няколко полезни материала по темата:

https://www.webcafe.bg/id_1609561214_arena

https://enterprise.bg/blog-news/croudfunding/

https://medium.com/the-mission/top-10-crowdfunding-sites-for-fundraising-946b11b63480

Този български сайт може да Ви е полезен: https://crowd.bg/about/

 

Стъпка 2: Регистрирайте се в един от сайтовете за Краудфъндинг

https://www.indiegogo.com/

https://www.crowdfunder.com/

(има и други, но според мен тези са най-подходящи)

 

Стъпка 3: Създаване на кампанията

Може да публикувате текста от ВАРИАНТ 1, да направите видео като разкажете защо това е важно за науката и за вашето развитие като учен.

Също така, какъв ще бъде резултатът след конференцията – какви контакти може да направите и как това ще е важно за популяризирането на България.

Споделете намерението си да качвате снимки през цялото време на пътуването си и всеки, който се интересува и е дал пари за него да следи какво се случва. И го изпълнете при успех. J

 

Стъпка 4: Популяризирайте своя Краудфъндинг

Може да пишете на различни сайтове, медии и Фейсбук страници да го популяризират. Колкото по-настоятелни сте, но възпитани сте, толкова повече хора ще го видят и ще Ви помогнат да съберете парите, нужни за пътуването.

ПИШЕТЕ НИ и ние ще го популяризираме през сайта и Фейсбук страницата ни. Най-добре пишете на petar@nauka.bg и ние ще помогнем да го видят колкото се може повече хора и да съберете нужните средства.

 

Използвайте всички канали, които се сетите, за да получите финансиране за конференцията, която искате да посетите. Пътувайте и развивайте себе си!

Вижте видеото: Как обиколихме над 15 държави безплатно и получихме сертификат за това


Европейска нощ на учените 2022 г.: