Филмът за 110 г. от Междусъюзническата война

Филмът за 110 г. от Междусъюзническата война

Филмът за 110 г. от Междусъюзническата война

Филмът за 110 г. от Междусъюзническата война

Преди 10 години ние от БГ Наука създадохме филм, посветен на Втората Балканска война (Междусъюзническата война), който кръстихме “Трагедия и Слава”. 

Направихме го с много желание и любов към историята и свободата да бъде разказана историята, в пълния ѝ истински вид, подробно от специалисти и учени.

 

Тук може да видите филма и да прочетете подробно за този период от нашата история.

 

Нашата кауза да комуникираме науката ни е движила през тези години с цел да бъдем едно по-добро и интелигентно общество. Част от тази мисия, която сме си поставили е да разкажем и обективно историята ни, дори това не винаги да показва най-добрите страни на българина. Вярваме, че без да знаем какво да подобрим и какви грешки да не повтаряме няма как да бъдем по-добри и по-успешни като народ и държава.

 

Миналата 2022 г. направихме кратък филм за 110 г. от Балканската война, който показва една нова и различна гледна точка, но без да пренебрегваме нашите успехи във войната.

 

За да запълним картината, целта ни тази година е да направим филм, който да покаже как Гърция вижда войната и последствията от нея. Важно е и от гледна точка на това как ни виждат нашите съседи в техните музеи, книги и наука. 

Мариян Гергьовски 24 г.

 

Както при предните два филма така и за този планираме да извършим безвъзмездно цялата работа – техника, монтаж, сценарий, диктор и лектори, ще бъдат поети изцяло от нас. Но все пак ще ни трябват средства, за придвижването и престоя на нашия екип до конкретните локации, които ще са важни за филма.

Основното перо от разход ще е нужно за транспорта и времето, когато снимаме основно в Гърция. 

 

Бюджетът, който ще ни е нужен за снимките, по предварителни изчисления, ще е около 3000 лв.

За целта напълно достатъчно ще бъде към 40 души да си направят годишен абонамент за онлайн списанието “Българска Наука” или 10 човека еднократен (Вечен) абонамент.

 

Друг вариант е чрез дарители, които ще бъдат споменати в края на филма и в специална страница направена след завършването му в сайта nauka.bg.

 

Направи абонамент и подкрепи БГ Наука и идеята ни за филм, посветен на Балканската война.

 

Свържи се с нас (petar@nauka.bg) или направи дарение тук.

******

Поклон пред стотиците хиляди мъченици, прогонени от бащината си, българска земя и заселили се в Свободна България!

Дълбок поклон пред вас, безсмъртни герои, показали по бранните полета, че българинът знае как да мре и никога не се предава, дори и сам срещу всички!

„Бежанци” – Силвия Ганчева 21г.

 

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.