Търсене
Close this search box.

Европейска нощ на музеите 2023 г. и рожден ден на Национален политехнически музей

Европейска нощ на музеите 2023 г. и рожден ден на Национален политехнически музей

Европейска нощ на музеите 2023 г. и рожден ден на Национален политехнически музей

Европейска нощ на музеите 2023 г. и рожден ден на Национален политехнически музей


Направи дарение на училище!***

 

Провеждането на 19-тото издание на Европейската нощ на музеите тази година съвпада с 66-тата годишнина от създаването на Националния политехнически музей (НПТМ).  По този повод свободният достъп в музея ще е още от 17:00 ч.

За двойния празник е подготвена разнообразна програма, която да отговори на интересите както на най-малките, така и на по-големите посетители.

Между 17:00 ч. и 19:00 ч. малчуганите могат да се включат в детската работилничка „Рисувай в музея“. В нея те ще имат възможност да нарисуват експонат по свой избор. Ще им помагат и напътстват по-големите какички и батковци от 134 СУ „Димчо Дебелянов“. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Учениците и преподавателите от същото училище са подготвили и интересна музикално-артистична програма (флашмоб), ревю с тоалети от рециклирани материали, светеща инсталация, 3D мапинг и видео-прожекция. 

В 18:00 ч. ще бъде открита временната изложба „Пътуване във времето с Лаурин и Клемент и Шкода“ – история в рисунки, създадени от Стефан Иванов. През 2005 г. той претърпява тежка катастрофа с мотоциклет, в резултат на която прекарва 14 дни в кома. През лятото на следващата година започва да рисува за да подобри двигателните си функции. Вдъхновен от изключително интересната и динамична история на автомобилната компания „Шкода“, той я претворява в страхотни рисунки.

За 19:00 ч. е предвидена среща-разговор с известната българска писателка Катерина Хапсали. Нейният роман “Гръцко кафе“ ѝ донася първата награда “Перото” в историята на този приз, както и “Цветето на Хеликон”. Следват: стихосбирката “През девет планини”, бестселърът “Сливовиц”, сборникът с разкази “Хора” и най-новата ѝ книга – “Вкусни разкази”, чийто първи тираж се изчерпва буквално седмици след публикуването.

За любителите на научните експерименти са предвидени две демонстрации в кабинета по физика. Първата започва в 18:30 ч., а следващата – в 20:30 ч. (входната такса за участник е 10 лв.).

Всички гости на музея могат да посетят и най-новата гостуваща експозиция „Уреди и апарати по физика. Тя е подготвена от екипа на Национален музей на образованието, гр. Габрово и представя едни от най-старите и ценни уреди оборудвали старите училищни кабинети по физика.

Празникът ще продължи до 23:00 ч. – приемът на посетители се преустановява  в 22:30 ч. Събитието е прекрасна възможност да се потопите в света на историята, науката и техниката. 

 

Заповядайте!


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.