Търсене
Close this search box.

ЕВРОПЕЙСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ (EUSP) 2018 27-28 ЯНУАРИ 2018 Г., ГР. СОФИЯ

Млади делегати участваха в Европейски ученически парламент в София

EUSP 2018 предостави възможност на млади хора да разберат как се случват демократичните решения в Европейския съюз (ЕС) и да участват в реална симулация по актуален въпрос, свързан с бъдещето на градската среда. Проектът събира гимназисти на възраст 16-19 години с интерес към политиката на ЕС.


30.01.2018 г., гр. София
Над 20 млади делегати от София и страната на възраст 16-19 години се събраха на 27 и 28 януари в София, за да участват в Европейски ученически парламент (EUSP 2018).
Събитието се организира от сдружение “Форум Демокрит“, със съдействието на Сдружение „Форум Наука“, Столична Община и Първа английска езикова гимназия.
Проектът е част от пан-европейски цикъл от ученически парламенти, като първият подобен се реализира през 2014 г., а вторият през 2016 г.


По време на EUSP 2018 учениците участваха в дискусия с експерти в четири различни работни групи, обединени от темата „Бъдещето на мобилността“. След научни консултация с представители на Софийския университет, Техническия университет и гост-лектори от бизнеса, младите делегати изготвиха резолюция, която гласуваха по
време на пленарни дебати в официалната зала на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ на Столична община. Гласуваната резолюция бе връчена на г-жа Мария Георгиева от Дирекцията, която отправи и поздравителен адрес към участниците.


Петимата най-добре представили се млади делегати ще участват във финалния европейски ученически парламент през месец юли 2018 г. в гр. Тулуза, Франция, като участието ще бъде финансирано от европейските партньори на проекта от фондация „Wissenshaft Im Dialog“. Всеки участник получи и сертификат, а петимата наградени –
специални грамоти.

Работна група: Въглеродно неутрален транспорт (Carbon Neutral Transport)
Арно Пигелер от 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ (Лауреат)

Анна-Мария Халачева от 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“(Първа резерва)

Работна група: Авиация и космически полети (Aviation and Space Flight)
Кристофър Христов от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ (Лауреат)

Анна- Мария Велинова от 54 СУ „Св. Иван Рилски“ (Първа резерва)

Работна група: Мобилност в града (Mobility in the City)
Йоана Захариева от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ (Лауреат)

Емили Стефанова от Първа английска езикова гимназия (Първа резерва)

Работна група: Нео-номади в дигиталния свят(Neo-nomads and digital natives)
Кристабел Конта от Американски колеж в София(Лауреат)

Камелия Хаджиева от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес” (Първа резерва)

Специална номинация на организаторите:
Антон Чолаков от Първа английска езикова гимназия (Лауреат)

Мина Дичева от 134 СУ „Димчо Дебелянов“(Първа резерва)

Официална страница на проекта за България: http://eusp.nauka.bg
Международна страница на проекта: http://www.student-parliaments.eu/

 

 

Повече информация:

КАКВО?

Сдружение “Форум Демокрит“, със съдействието на Сдружение „Форум Наука“, Столична Община и Първа английска езикова гимназия,, организират Европейски ученически парламент на тема: „Бъдещето на мобилността“, който се проведе на 27 и 28 януари 2018 г. в гр. София. Проектът е част от пан-европейски цикъл от ученически парламенти, като първият подобен се реализира през 2014 г., а вторият през 2016 г.

Форумът има за цел да събере около 50 гимназисти от град София на възраст от 16 до 19 години, които имат интерес към политиката на Европейския съюз и владеят английски език на добро ниво. Под ръководството на експерти младите делегати ще участват в обсъждане на въпроси по различни актуални теми на града и бъдещето на мобилността в него. Под ръководството на експерти, младите делегати ще участват в обсъждане на въпроси от следните теми:

Carbon-neutral transport/Driverless vehicles

 Neo-nomads and digital natives

 Aviation and space flight

 Mobility in the city

Петимата най-добре представили се млади делегати ще участват във финалния европейски ученически парламент в края на месец юли 2018 г. в гр. Тулуза, Франция, като участието ще бъде финансирано от нашите европейски партньори от фондация „Wissenshaft Im Dialog“.  Всеки участник ще получи и сертификат, а петимата наградени – специални грамоти. Пълна информация за идеята на ученическите парламенти и изданията на форума в различни държави, може да намерите на официалния сайт: http://www.student-parliaments.eu/

КЪДЕ?

В България ЕUSP2018 ще се проведе на 27 и 28 януари 2018 г в гр. София. На 27 януари от 14 до 17:30 часа домакин ще бъдат нашите партньори от Първа английска езикова гимназия (бул. „княз Александър Дондуков“ 60, София),  а на 28 януари от 09:30 до 14 часа финалните дебати ще се проведат в сградата на нашите партньори от Столичина Община, Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ (ул. „Оборище“ № 44, гр. София)

Пълната програма можете да откриете тук.

(линк към EUSP2018_PROGRAM_final.pdf)

ЗАЩО?

EUSP 2018 дава уникална възможност на млади хора да разберат как се случват демократичните решения в ЕС и да участват в реална симулация по актуален въпрос, свързан с бъдещето на човечеството и иновациите. Експертите по всяка една от петте области ще им помогнат да задълбочат познанията си в науката, а модераторите и парламентарните сесии ще засилят възможностите на младежите за анализ, подготовка на експозе и умения за участие в дебат. 

 

Проектът се реализира със съдействието на: