EURAXESS – работа и финансиране

 • Възможно ли е да се намери академична позиция чрез EURAXESS?
 • Защо да търся  изследователска или преподавателска позиция чрез EURAXESS?
 • Как работи търсачката за работа на EURAXESS?

Това са основните въпроси, на които ще отговорим в това второ „пътешествие“ из нашата мрежа. Разбира се ще намерите и някои други отговори, но не всички – останалите ще се появят в следващите представяния на секциите на EURAXESS портал и дейностите на мрежата.

 

 • Възможно ли е да се намери академична позиция чрез EURAXESS? 

Не само! Нарастващите ежедневно по брой регистрации на организации в мрежата публикуват обяви за работа и /или грантови позиции за изследователска, преподавателска или комбинирана работа в университети, научни и изследователски центрове и лаборатории, публични и индустриални организации. Вижте колко обяви предлага сайтът към 17 януари 2021г.:

Горното число се променя ежедневно. Възможно е просто да посещавате често страницата и да преглеждате обявита. Както изяснихме в предишната публикация обаче, е много по-подходящо да си направите регистрация.


РЕКЛАМА:

***

 

 

 • Защо да търся  изследователска или преподавателска позиция чрез EURAXESS?

Наистина защо? Съществуват много други възможности – EURES, различни фирми за работа и директно на сайтовете на организациите. EURAXESS се отличава от тези възможности по няколко сериозни и важни критерии. 

На първо място EURAXESS представлява най-голямата европейска търсачка за работа на висококвалифицирани специалисти. Тук се предлагат само специализирани позиции, функционалностите на сайта предлагат уникални възможности на регистрираните потребители – детайлите са изяснени по-долу, а мрежата от контактни лица предоставят безплатно и квалифицирано съдействие при преместване на новото място. Над 600 организации и над 1500 контактни лица в 42 страни:

И не на последно място, ако сте обозначен/а да представяте в мрежата организацията си (вие сте я регистрирали и поддържате акаунта), имате възможност да публикувате обяви за отворени позиции, грантове и др. на портала на EURAXESS:

 

 • Как работи търсачката за работа на EURAXESS?

Нека разгледаме сега по-подробно как работи този инструмент. Както споменахме по-горе важно е да се регистрирате. Но дори и без регистрация можете да ползвате търсачката. Предполагаме, че първият път, когато я посетите ще бъде именно така, за да я разгледате. Отивате на “Jobs & Funding” и натискате бутона “Find Jobs”. 

Отваря се поле с петте показателя, по които можете да подберете подходящи обяви:

 • Изследователска област
 • Изследователски профил
 • Сектор
 • Страна
 • Европейска изследователска програма

Пример: Областта ви е най-общо биологически науки. 

Профилът ви е пост докторант (отговарящ на “Recognized Researcher (R2)”, 

търсите работа в университет или в публична изследователска организация,

Предпочитате Германия или Великобритания като дестинация,

и нямате изискване да е финансирана по някоя от европейските програми.

 

 

 

Натискате “Search“ и получавате 19 резултата, които можете да прегледате в детайли, ако натиснете“Read More“ бутона под всяка от тях:

 

 

Сигурно ви е направило впечатление логото   до втората обява. За него и политиките, свързани с Европейската харта на учените и Кодекса за назначаване на работа на учени, ще ви запознаем в някоя от следващите публикации.

Какво е предимството на регистрирания ползвател на сайта? Ако решите да се регистрирате, ще имате възможност да поставите различни филтри и при вас своевременно да пристига на емйл нотификация само за подбрани обяви. Също можете да разгледате профила на предлагащата организация. Ако решите пък да публикувате CV по зададения формат, за който стана въпрос в предишната статия, ще дадете възможност на организациите да се свържат с вас за директна комуникация.

Очаквайте следващата статия “Как да публикувам обява за свободна позиция в моята организация?“ или се свържете с нас ако имате въпроси!

Прегледай предишната публикация: https://nauka.bg/euraxess-karierata-ucheniya/

За повече информация:

mobility@fmi.uni-sofia.bg


Европейска нощ на учените 2022 г.: