EURAXESS и кариерата на учения

EURAXESS и кариерата на учения 

 

  • Какво е EURAXESS?
  • Защо кариерата на учените е обвързана с EURAXESS?
  • С какво EURAXESS може да бъде полезна за вас?

На тези и още много други въпроси ще отговорим в поредица от статии.  В това първо „пътешествие“ из нашата мрежа ще намерите някои от отговорите, както и кратко представяне на секциите на EURAXESS портал и дейностите на мрежата.

 

Какво е EURAXESS? 


РЕКЛАМА:

***

EURAXESS води началото си от 2004 година, когато Европейската комисия създава инициативата (тогава под името ERA-MORE), като основната цел в първите години е подкрепа на мобилността на учените чрез предоставяне на безплатни консултации, съдействие и подкрепа на тези учени, които планират „мобилност“ – т.е. работа в друга държава. 

Оттогава досега се е променило не само наименованието на мрежата, но и нейните цели. Фокусът през последните няколко години е кариерното развитие на учени от всички научни направления и сектори, както и във всички етапи на тяхното професионално развитие. Новото наименование на мрежата – EURAXESS ненапразно се асоциира с: 

  • EU или EUR – Европейски съюз или Европа
  • ERA – Европейско научно пространство,
  • Access – Достъп, вход.

Това e единствената по рода си мрежа, в която към днешна дата вече членуват и предлагат безплатни услуги на учените над 650 организации от 42 държави в Европа (скоро 43). Мрежата има офиси из целия свят, а нейните членове и ползватели, учени и организации предлагащи работа, непрекъснато и ускорено нарастват.   1500 експерти в различни научни и административни области в Европа работят ежедневно, обединени от обща цел: да създават и надграждат услуги, инструменти, ресурси и приложения в подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените от Европа и света.  

Основният „инструмент“ на мрежата е европейският портал, както и националните EURAXESS портали.  

EURAXESS EC Homepage: https://euraxess.ec.europa.eu/

 

Защо кариерата на учените е обвързана с EURAXESS?

Основният „инструмент“ на мрежата – порталът EURAXESS  е всъщност най-големият европейски портал за работа за висококвалифицирани специалисти и учени.

 

Към 12 декември 2020 на портала има обявени повече от 10 000 работни места във всички научни направления, като най-голям дял на обявите са тези в областите инженеринг, биологични науки, физика, компютърни науки и медицински науки: 

 

С какво EURAXESS може да бъде полезна за вас?

Всички услуги и инструменти на мрежата са безплатни за учените! Те са разпределени в няколко секции и за много от тях ще имаме отделна статия и / или уебинар за демонстрация на структурата и възможностите, както и за директно обучение.

Тук ще се спрем само на възможностите, които предлага порталът без и с регистрация. Не е необходимо да се регистрирате, за да  преглеждате обяви за свободни работни позиции, грантове, финансиране на научни изследвания, работа по конкретен проект, както и да кандидатствате по съответната обява. Не случайно обаче повече от 65 000 учени са избрали да се регистрират.  Регистрацията и филтрите ви дават възможност да получавате само обяви, които ви интересуват, както и регистрираните в EURAXESS 18 000 организации да разглеждат профила ви и да се свържат с вас и без да имат публикувана обява, а също и вие да преглеждате профилите на другите регистрирани и да потърсите партньори сред тях.

Разбира се това не е единственото предимство – можете да търсите партньори или сами да публикувате обяви и др.

Вижте как изглежда един профил:

 

Националните портали на EURAXESS

Националните портали на мрежата предоставят конкретна информация за съответната държава, която ще ви е от полза, когато планирате да се преместите – било то за кратък или дългосрочен период на престой. На националните портали ще намерите информация относно визов режим (ако има такъв), правила за формиране на заплати и съответните данъци, осигуровки и такси в държавата, училища и детски градини и как можете да запишете детето си да се обучава в избраната от вас,  търсене на жилище, както и множество практични съвети, които ще са ви от полза още преди да сте предприели преместване. 

Разбира се, ако имате конкретен въпрос, на който не намирате отговор или се нуждаете от съдействие, можете да се свържете с някое от контактните лица на мрежата в тази държава и да получите отговорите на вашите въпроси или  съдействието, от което имате нужда напълно безплатно.

Очаквайте следващата статия или се свържете с нас ако имате въпроси!

За повече информация:

mobility@fmi.uni-sofia.bg


Европейска нощ на учените 2022 г.: