„Еликсир”

image002.jpg

Британското танцово представление „Еликсир“ се гмурва надълбоко в темата за културната ни връзка с водата в един свят, където недостигът й е непрекъснато нарастващ проблем. След представлението ще има дискусия Café Scientifique за водата с водещ звездата на Би Би Си Куентин Купър.

20 ноември, 19:00ч. , Учебен театър на НАТФИЗ
Цени на билетите – 4лв. за ученици, 6лв. за възрастни

 image002.jpg (616×410)

* * *

Този ноември Британски съвет и „Садхана Данс“ ще покажат едно уникално танцово представление, което е пресечна точка между изкуствата и науката. След него ще има дискусия Café Scientifique, водена от звездата на Би Би Си Куентин Купър.


РЕКЛАМА:

***

Емоционално наситено и провокативно, „Еликсир” съчетава съвременна хореография, въздействаща арт инсталация, дигитална прожекция и оригинална музика на живо. Представлението, което ще се играе само на 20 ноември от 19:00ч. в Учебния театър на НАТФИЗ, се гмурва надълбоко в темата за културната ни връзка с водата в един свят, където недостигът й е непрекъснато нарастващ проблем.

Хореограф и артистичен директор на „Садхана Данс“ е Субатра Субраманиам. „Еликсир“ е създадено в резултат на собствените й преживявания в Индия и Арктика, като учител в Лондон и директор „Образование“ към проекта „Климатични промени“ на Кейп Фаруел, и по-специално от времето, прекарано в инуитските общности в Нунавут, Канада и Гренландия.

Субраманиам казва:

„Хиляди са живели без любов, нито един без вода“. Това е последното изречение на У. Х. Одън от FirstThingsFirst. Водата е първична, в основата на целия живот и на живота на всеки един от нас … и въпреки това, понеже е ежедневие и е навсякъде, ние рядко й обръщаме внимание. Надявам се, че „Еликсир” ще ни помогне не само да разберем колко чудотворна и важна е водата, но също така и че тя е един бързо намаляващ ресурс. Дали са последиците от топенето на ледовете за инуитската общност, с която съм прекарала време в Арктика, намаляващите нива на свещената вода в резервоарите на индуските храмове в Индия или пресъхването на местните потоци във Великобритания – където и да погледна, навсякъде има знаци за това как се променя отношението ни с водата и как това засяга живота на хората.“

За „Еликсир” Субраманиам си партнира с известния скулптор Джош Баум и с дългосрочните си партньори – композиторите и художници Кати Хинде и Матю Олдън. Заедно те създават въздействащо аудио-визуално изживяване, което потапя публиката в красотата и звуците на водата. Черпейки от богатия речник на класическия индийски танц Бхарата Натаям, четири танцьори преплитат движенията от ритуали, игри и ежедневни практики, за да проследят борбите и оцеляването, недостига и нестабилността.

След изпълнението на „Еликсир” ще има научно кафене Cafe Scientifique, в което звездата на Би Би Си Куентин Купър  ще модерира дискусия между участващите в шоуто, учени и публиката.

Куентин Купър е водещ на предаването на Радио 4 на Би Би Си The Material World („Материален свят“), както и на Connect  – документалната поредица за технологии на същата радиостанция, и е в екипа на водещи на седмичната класация на събития Pick of the Week. Можете да го видите и по Дискавъри, където води новините от New Scientist Reports, както и по множество други телевизионни и радио програми за наука, технологии и кино. 

Куентин води и участва в различни програми за комуникация на науката и уъркшопи за работа с медиите за организации като BBC Training, Британски съвет, Института по физика и телевизия Channel 4. Работи с учени и журналисти от Обединеното кралство, Китай, Индия, Малайзия. Проявява се и като експерт по кино, и като експерт по технологии, в множество програми за популяризиране на науката, та дори и в CNN.
Вестник The Times го определя като “най-ентусиазириния човек на света“ и още по-ласкаво като „експерт по всичко – от поп-музика до астрофизика… изключително полезни качества за основното предаване на Radio 4 за всевъзможни научни и необяснимо сложни неща. Освен това притежава изострено чувство за хумор, което изключително успешно прилага като водещ на The Material World”. А пък вестник The Daily Mail твърди, че „неговото остроумие и ентусиазъм могат да оживят и най-скучната тема.“

Субатра Субраманиам е бивш артистичен директор на танцова компания Angika, а през 2010 г. създава Садхана денс, за да прави забавни, смислени и провокиращи творби, които ангажират публиката в диалог и дебат. Садхана идва от санскритската дума за преследване на духовна цел, съчетаваща съвършенство на изпълнението с изучаване и размисъл.


Европейска нощ на учените 2022 г.: