Екоинициатива на Сдружение „Форум Наука“ и Сдружение “Хамалогика”

zx450y250_409774.jpg

 

270 бургаски ученици се включват в екоинициатива

В Бургас стартира кампания за насърчаване на разделното събиране на отпадъците сред най-малките ученици. Инициатива е на Сдружение “Хамалогика” и Сдружение “Форум Наука”. Тя е подкрепена от Община Бургас и ЕкоПак. Кампанията ще продължи 5 седмици. Основната цел на проекта е да повиши драстично разделното събиране на отпадъци на територията на град Бургас.

В началото инициативата ще бъде насочена към образоване на подрастващите поколения чрез тясно специализирани занимания. Организаторите са разработили програма, включваща презентации за запознаване с целите и ползите от рециклирането и технологиите, по които то се изпълнява, организиране на събития, игри и състезания с цел практическо приложение на информацията, както и алтернативни реализации на отпадъчните материали.

Стремежът да се рециклира е световна тенденция, но у нас тя е слабо развита. Бургас ясно е заявил желанието си да се развива като “зелен град”, на много места са поставени контейнери за разделно събиране на отпадъци, но огромната част от населението е незаинтересована или скептично настроена. Една от целите на програмата е да информира гражданите какво всъщност се случва с отпадъците на града и да ги убеди, че има смисъл в разделното им изхвърляне.

Не по-малко важен е въпросът за влиянието на тези отпадъци върху местната флора и фауна. Бургаските езера са един от най-значимите комплекси от влажни зони за водолюбиви птици. Според европейски еколози, замърсяването с пластмасови отпадъци е сериозна заплаха както за птиците, така и за рибите. 


РЕКЛАМА:

***

Като общество, ние сме длъжни да осмислим пластмасовите отпадъци като полезен ресурс от една страна, и като сериозна заплаха от друга.  Вярваме, че образованието на децата е от ключово значение в тази насока и чрез такива мерки можем да влияем както на настоящето, така и на бъдещето, казват организаторите на кампанията.

Целта на инициативата “Бургас рециклира” е да създаде интерес към опазването на околната среда, да образова и да възпита навици за разделно събиране на отпадъците. Предвиден е благотворителен аспект, който ще учи децата на съпричастност. Проектът е замислен като постоянна инициатива.

Пилотното издание включва около 270 деца от училищата СОУ “Кирил и Методий”, ОУ “Св. Климент Охридски”, ОУ “Св. Княз Борис I” и ОУ “Васил Априлов”.

http://poligraff.net/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/270-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0/20236


„Бургас рециклира“ в първи клас

zx450y250_409774.jpg (450×250)Контейнерите за боклук в синьо, зелено и жълто си имат свое предназначение и затова група доброволци в Бургас са решили да отменят поне част от майките и татковците, а и учителите, и да обяснят на най-младите сред нас защо всъщност ги срещаме на различни места из града. Идеята им е чрез децата да пренесат мисълта за ползата от рециклирането и върху техните родители.

„Бургас рециклира“ е доброволческа инициатива, подета от петима души и набрана от тях група доброволци, които с подкрепата на няколко училища и „Екопак“ искат да привлекат вниманието на най-малките ученици – тези в първи клас, към опазването на околната среда чрез разделното изхвърляне на отпадъци. Основната им цел е децата да разберат защо то е полезно, важно, а и как може да е интересно и забавно.

От днес, 7 април, те започват да влизат по един път седмично в общо 11 класа в четири училища в града: „Княз Борис I“, „Васил Априлов“, „Св. Климент Охридски“ и „Св. св. Кирил и Методий“.

Откриващото им занятие е постановка, в която петимата инициатори ще се опитат да разкажат под формата на театър история за това къде не трябва да изхвърляме боклуците. „Това е първата важна крачка в промяната на мисленето“, коментира пред „Дневник“ един от тях – Чавдар Ченков, който заедно със свои приятели от сдружение „Хамалогика“ и „Форум Наука“ инициира съвсем безвъзмездно заниманията. Те приканват и доброволци да се присъединият към тях. Вече има няколко изявили желание, сред които е и момче, направило по собствена идея кратко филмче за пластмасата, което ще бъде прожектирано на децата.

Групата „Бургас рециклира“ ще има по пет срещи от по около 40 минути с всеки от класовете. Те ще използват времето на часа на класния или този по домашен бит и техника, за да обяснят по интересен и увлекателен начин на децата как боклуците могат да променят много неща, ако знаем как ги използваме. Рециклирането ще се превърне и в занимателна игра, в която ще им покажат, че от стари и неизползвани предмети и на пръв поглед боклуци могат да се правят нови и интересни неща. 

Всеки от класовете ще получи за стаята си комплект от кошчета за разделно изхвърляне на отпадъци, а към средата на май, когато занятията им ще приключат, децата ще могат да отнесат у дома и грамоти.

„Искаме чрез децата да пренесем това разбиране и начин на мислене и в родителите им. Да се опитаме да им повлияем да мислят за природата“, допълва още Чавдар, който разпалено обяснява и че има масовата заблуда, че контейнерите за разделно отхвърляне не вършат никаква работа. Веднага споменава, че в близост до Бургас – в Каблешково, има станция за сепариране на отпадъци. До 2015 г. предстои и изграждане на регионално депо до с. Братово, където ще има модерни сепариращи инсталации, машини за компостиране в първична и вторична фаза (wind-roll process), площадка за рециклиране на строителни отпадъци и за раздробяване на едрогабаритни отпадъци.

Освен това много хора не знаят, че камионите, които събират боклуците от контейнерите на „Екопак“ в града, си имат график, в който обхождат различните цветове контейнери. Стъклото се събира приблизително веднъж месечно, хартията – един път на две седмици, а пластмасата – един път седмично. Сепарирането става най-често посредством поточна линия. Съответно сепарираните отпадъци се извозват до заводи за рециклиране.

„Ако пък видите препълнен контейнер или някаква друга неизправност, има телефон, на който може да се обади и дори да има реакция на сигнала до около час“, казва Чавдар. Телефонният номер 0 800 1 5253 и безплатен за цялата страна.

 

Авторите на „Бургас рециклира“ се надяват инициативата да добие популярност сред училищата в Бургас и следващата учебна година да получат одобрението на повече учебни заведения в града, които да им предоставят малко време за „зелени“ разговори с първокласниците.

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/04/07/2276395_burgas_reciklira_v_purvi_klas/?ref=miniurl


Европейска нощ на учените 2022 г.: