Търсене
Close this search box.

Едуар Мане – неразбраният художник

Едуар Мане – неразбраният художник

Едуар Мане – неразбраният художник

Едуар Мане – неразбраният художник


Направи дарение на училище!***

„Малко революции в областта на изкуството са били така решаващи и с толкова много последици, както революцията, която предизвиква Мане.“

Анри Перюшо (1917-1967)

 

Художникът Едуар Мане, наричан още „баща на импресионизма“, оставя след себе си вълнуваща епоха в историята на изкуството, като винаги е считан за една от най-интересните и най-дискусионните фигури във френската живопис през втората половина на 19 век. Някои от неговите произведения предизвикват скандал, но откриват нова ера в развитието на световното изобразително изкуство. 

Едуар Мане е роден през 1832 г. в Париж. Първият си поглед към изкуството той прави като малък, когато често неговият чичо вади скицник и молив от джоба си и започва да рисува за забавление. Едуар оставял всички игри и отивал при чичо си, за да го наблюдава. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Малкият Мане създавал доста грижи, защото бил недисциплиниран ученик. Това не се харесало на баща му и било взето решение дванадесетгодишният Едуар да бъде преместен в пансион в друг колеж. Там Мане отново не се справял добре с учението, освен в часовете по рисуване. За негова радост, всяка неделя чичо му идвал и го водил на разходка из околностите, където се упражнявали да правят скици, или пък го развеждал из музеите и най-вече в Лувъра. Чичото бил впечатлен от рисувателните заложби на Мане и не спирал да го насърчава. Запленен от картините в Лувъра, Едуар скицирал детайл след детайл, усъвършенствайки постепенно своя талант. 

Едуар Мане се противопоставя на баща си, който вече бил определил, че синът му ще става съдия. Мане заявява, че желае да стане художник. Баща му е категорично против и го кара да си избере каквато и да е друга професия, само не и „драскач“. Единственото спасение младият Мане открива в обявата за предстоящи приемни изпити във Флотското училище. Моряк? Бащата му отново не може да повярва. А за Едуар пътешествията се оказват примамливи. Те ще го отведат далеч от уроците и ще му открият широк свят с много възможности да скицира и да се обогатява. Въпреки сложните изпити на които Едуар се проваля, накрая от училището предлагат на синовете на добрите семейства възможността да изпълнят минимално условие за явяване на приемния изпит, а именно кратка обиколка с кораб отвъд Екватора, в посока Рио де Жанейро. 

В Рио Едуар и неговите приятели се впускат във вихъра на карнавалните дни. Там той рисува своя порядъчно пийнал другар. Картината става доста сполучлива, изпълнена с живот и замах, като тази картина, наречена „Пияният Пиеро“, се оказва и първата датирана творба на Мане. 

Цялата статия вижте в брой 145 на БГ Наука

Броя го предоставяме безплатно като част от Европейската нощ на учените.

Подаряваме ти брой 145 тук (безплатно) >>  https://link.nauka.bg/YQBc


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.