Един космат социален робот може да понижи болката и да увеличи щастието

Възможно ли е космати социални роботи да помогнат за подобряването на настроението и намаляването на болката, когато човешкия контакт не е опция, като например по време на пандемия?

 

Според ново проучване на изследователите от университета „Ben-Gurion University of the Negev“ (BGU), публикувано в Scientific Reports, еднократна, едночасова сесия с плюшен, подобен на тюлен, социален робот, намалява нивата на болка и окситоцин и повишава щастието. Японският социален робот, PARO, издава звуци, наподобяващи тюленските, и движи главата си и плавниците в отговор на говор и допир.

В предишни проучвания бе установено, че контактът между двама души подобрява настроението и намалява болката. Д-р Шели Леви-Цедек от катедрата по физическа терапия на BGU и нейният екип са проучили дали един пухкав социален робот може да предизвика подобни ефекти, когато нормалния контакт човек-човек не е възможен.

Леви-Цедек и нейният екип открили, че еднократно 60-минутно взаимодействие с PARO всъщност подобрява настроението, както и намалява лека или силна болка. Когато участниците докосвали PARO, те изпитвали по-голямо намаляване на болката, отколкото когато PARO просто присъствал в стаята им.


РЕКЛАМА:

***

Изненадващо, изследователите на BGU открили по-ниски нива на окситоцин при тези, които са взаимодействали с PARO, отколкото при участниците в контролната група, които не са се срещали с PARO. Обикновено окситоцинът, наричан понякога „любовният хомон“, е повишен в романтичните партньори или майките, играещи с децата си, така че не се е очаквало по-ниско ниво на окситоцин. По-нови проучвания обаче показват, че извън близките човешки взаимоотношения, производството на окситоцин е показател за стрес. Следователно, намаляването на окситоцина може да индикира релаксация.

 

„Тези открития предлагат нови стратегии за справяне с болката и за подобряване на благосъстоянието, които са особено необходими в сегашния момент, когато социалното дистанциране е решаващ фактор за общественото здраве“, казва д-р Леви-Цедек.

 

Превод: Гергана Карабельова /част от курса за автори на БГ Наука/

Източник: Science Daily, https://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: