Дъвка открива инфекция в зъбите.

9-045211070213Dental-examination.jpg

 Високотехнологична дъвка може да помогне на хората да посетят зъболекаря точно когато се появи нужда. Чрез промяна на вкуса дъвката сигнализира когато нещо не е наред.

Това е част от поредица проекти насочени към това да прекарваме възможно най-малко време на зъболекарския стол.

Имплантите, които се слагат, за да задържат коронките могат да се повредят след инфекция, което води до възпалени и постепенна загуба на челюстната кост.

Проучване показва, че над една пета от хората носещи импланти страдат от пери-имплант заболяване (peri-implant disease).

Поради тази причина всеки трябва да посещава зъболекар на всеки три месеца на профилактичен преглед, но дори тогава е трудно да се установят проблемите. Колкото по-късно се открие проблема, толкова повече се увеличават усложненията.


РЕКЛАМА:

***

Д-р Фалко от Швейцарската компания „Thommen Medical“, който е и координатор на финансирания от ЕС проект „STEP“ обяснява, че при зъболекар може да се направи рентгенова снимка, която да индикира загуба на кост, след проверка на лекаря, той може да прецени дали има проблем. Ако се намери инфекция в повечето случаи вече е късно да се лекува успешно.

Чрез проекта „STEP“ работещия екип е предприел друга стратегия – пациента сам да разбира за проблема си. При промяна на вкуса в устата да си каже „О, аз имам проблем, трябва да посетя моя зъболекар.“

Дъвката работи по следния начин – слюнката при възпалени венци съдържа протеин MMP8, който се използва при инфекция на имплант. За откриване на този протеин учените планират сливане на вкусови съединения, които реагират на MMP8.

При наличието на протеина дъвката ще промени вкуса си и ще стане горчива.

Има много други заболявания, които могат да бъдат открити по този начин използвайки същата технология.

http://horizon-magazine.eu/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25495683


Европейска нощ на учените 2022 г.: