Две ядрени подводници се блъснаха в Атлантика

По-рано този месец две ядрени подводници се блъснали в Атлантическия океан, Френска и Британска. Най-старата ядрена подводница в британския военен флот HMS Vanguard и френската Le Triomphant. Двете подводници са претърпели незначителни щети от сблъсъка, както и не се съобщава за пострадали от екипажа.
Първи ранг морски Лорд адмирал Джонатан Банд каза, че няма риск за подводниците, ядрените оръжия и ракетите. Съобщава и колко рядко се случват подобни инциденти.
Двете подводници влезли в контакт с много ниска скорост, като в момента са на сигурно място. Инцидента станал при потапяне на едната подводница. ББС съобщава, че британската HMS Vanguard е теглена обратно към база в Шотландия с видими вдлъбнатини и други наранявания.
Френската подводница има повреда в перископа, като се върнала в база на северозападния бряг. Датата не е потвърдена официално, а само че е било по-рано този месец. На 6 февруари френски военни съобщават за сблъсък с подводен обект, като се предполага, че е контейнер, но не се казва Le Triomphant се сблъсква с друг плавателен съд.
Официален коментар от министерството на отбраната на Великобритания до понеделник (16.02.2009) не дават. Заявили са, че политиката им е да не коментират дейността на подводниците си.
Морски експерти се изказват, че такъв сблъсък е нещо напълно необичайно. Стивън Сондърс пенсиониран комодор от кралския флот, казва „Това наистина не би трябвало да се случва. Това е един наистина много сериозен инцидент и аз го намирам за доста безпокоящ.“ Ако всички членки на ООН знаят къде са действащите подводници в Атлантика няма да има опасност от подобни инциденти, продължава Сондърс. Според него подводниците не винаги използват радара или показват присъствието си пред други плавателни съдове. Целта е да се скрие в големия океан и да не бъде намерен, като се движат бавно и не вдигат шум.

http://science.icnhost.net/migrate/pic/bgtech/military/news/vanguard2.jpg
1.Британската HMS Vanguard.

http://science.icnhost.net/migrate/pic/bgtech/military/news/triom1.jpg
2.Френската Le Triomphant.

Британските законодатели са поискали обяснение от министър-председателя Голдън Браун. Правителството трябва да обясни как е възможно подводница с оръжия за масово поразяване да се блъсне с друга подобна подводница във втория в Света по големина океан, задава въпроса Ангъс Робъртсън от Националната Шотландска партия.
Британската подводница е в експлоатация от 1993 и има около 140 члена екипаж, като носи 16 балистични ракети и до 48 бойни глави. Във всеки момент английска подводница в готовност. През 2007 Великобритания отделя $ 30 милиарда за нови ядрени подводници.
Френската Le Triomphant има 111 членен екипаж и 15 ядрени ракети.
Анти-ядрени анализатори напомнят колко опасни и катастрофални може да са ядрените подводници. „Това събитие подсказва, че подобен сблъсък може да има във всеки един момент. Рискът не е само по време на мисии, а и в самото пристанище – това са мобилни ядрени реактори.“, каза Стефан от френската анти-ядрена организация „Sortir Du Nucleaire“ Подобен сблъсък може да освободи огромно количество радиация да пръсне десетки ядрени бойни глави на дъното на океана, допълва Стефан.


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: