Дърворезби от чемшир от 16-ти век са толкова миниатюрни, че изследователи изпозлват рентген, за да разкрият мистерията около тях

Има само 135 известни миниатюрни дърворезби от чемшир и те са загадка за специалисти в областта на изкуството от цял свят. Наскоро изследователи събраха някои от тези малки религиозни фигурки от музеи и частни колекции, за да проучат техните тайни. Те са открили някои много интересни отговори.

Смята се, че тези дърворезби са били правени само за кратък период от време между 1500 г. и 1530 г. или във Фландрия, или в Холандия. Възходът на нова търговска социална класа в Европа създал търсене на пазара на висококачествени преносими религиозни дърворезби. Скоро след това обаче започнала Реформацията и много аксесоари, свързани с църквата, излезли от мода, включително и чемшировите миниатюри.

Използвайки микро компютърен томографски скенер и модерен 3D софтуер за анализ, изследователите установили колко сложни в действителност са тези миниатюрни олтари. Вътрешните слоеве са съединени, а свръзките са толкова добре скрити, че само микроскоп или рентген може да ги засече. Фигурките съдържат и щифтове, които са по-малки от семе на трева. Но голяма част от производствения процес остава неизвестна, защото следи от злато и други материали за декорация ограничават видимостта на рентгена.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Цветелина Христова


Европейска нощ на учените 2022 г.: