Древните тромпети издавали зловещи звуци

mc_ChavinStrombus_PerryCook_playing_JLCcredit.jpg
Сега може да чуете мелодия вдъхновена от морето, от преди времето на малката русалка. Учени по акустика са изпробвали тази раковина за да разберат как са я използвали хората преди 3000 години. Добре запазената, украсена черупка намерена в Перу предложила на изследователите рядката възможност да забият на първобитни инструменти.
Музиката, силно натрапчива и провлечена, може би се е използвала по време на религиозни церемонии, казват учените.

„Наистина можеш да я усетиш в гърдите си” – казва Джоната Абел, акустик от центъра за изследване на музика и акустика към Унивеситета Станфорд – „Има груба структура, като рев на животно.”

Археолози изкопали 20 цели морски тромпети, направени от черупки на Strombus galeatus през 2001 в Chavнn de Huбntar, древно церемониален център в Андите. Полирани, боядисани и гравирани със символи, черупките имат отличителна изрезка с форма на V. изрезките може би са били използвани за поставяне на палеца, казва съавтор на изследването Пери Кук, или за да позволят на свирещия да вижда докато върви.
За да запишат и разберат акустичния контекст в който се е свирило на инструментите, наречени путутус, изследователите потвърдили до Chavнn.

Докато музикант надувал „рога”, изследователите записвали звука, чрез четири малки микрофона: един устата на музиканта, и други три в раковината. Подобно на сигнална тръба, инструментите свирели само в един или два тона, но височината се променяла в зависимост от това дали музиканта постави ръката си на отвора.

Екипът използвали софтуер за обработване на сигнали за определят акустичните характеристики на всеки тромпет.


РЕКЛАМА:

***

Те също искали да разберат как церемониалната зала, каменен лабиринт с остро-извити коридори и вентилационни шахти, променяли звука на тромпета.

Ако тромпетите се надуват в каменната зала, в която са били намерени, провлачването звучи все едно идва от различни посоки едновременно. В слабо осветления религиозен център това би създало чувство на смут, казва Абел.

Чуйте звука на „томпета“ във форума- http://science.icnhost.net/migrate/forum/index.php?showtopic=10417

Превел: Боян Василев
http://www.sciencenews.org/


Европейска нощ на учените 2022 г.: