Древни останки може да са принадлежали на нов човешки вид

Находище от древни човешки останки, открити в пещера в Южна Африка, може да ни даде нова картина на човешката еволюция, както и доказателства за неоткрит досега човешки вид.

Лий Бергер от университета на Витватерсранд в Йоханесбург и колегите му наричат ​​пещерата просто UW 105, тъй като това е 105-ият обект, който са идентифицирали. Недалеч от там е и пещерата Изгряваща звезда, където през 2013 г. екипът му откри нов вид, наречен Homo naledi. На следващата година групата открива фрагмент от долна челюст с един зъб в UW 105. Те също принадлежат на хоминин, но по това време все още не са били проучени, тъй като разкопките в Изгряващата звезда са били приоритет.

Тогава се появи covid-19 и даде възможност на екипа да събере останките и от UW 105.

Бергер изчислява, че екипът му е открил там между 100 и 150 парчета от кости през последните няколко месеца, включително части от череп, лопатки, зъби и кости от крайници. Той твърди, че те принадлежат на поне четири индивида, от които единият изглежда е възрастен, а двама са непълнолетни.

Групата на Бергер открива, че те не са на съвременни хора, нито са от H. naledi или Australopithecus sediba. Зъбите им са твърде големи за всеки от тези видове.


РЕКЛАМА:

***

Според наблюденията на Бергер, зъбите приличат на кътник, открит в близката пещера Гондолин, за който се смята, че принадлежи на Paranthropus robustus, едър хоминин, живял преди 1 и 2 милиона години. Големите му зъби може би са били използвани за дъвчене на жилави растения и трева.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 139 на списанието>>

Вижте първите 52 стр. на брой 139 тук>>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: