Археология История 

Древни черепи хвърлят светлина върху миграцията в Римската империя

Credit: NC State University
Credit: NC State University

Скелетни доказателства показват, че стотици години след като Римската република побеждава по-голямата част от средиземноморския свят, крайбрежните общности в сегашната южна и централна Италия все още носят различни физически различия – въпреки че същото не може да се каже за района около самия Рим.

Използвайки най-съвременните съдебномедицински техники, антрополозите от Държавния университет в Северна Каролина и Държавния университет в Калифорния, Сакраменто, преглеждат черепите от три императорски римски гробища: 27 черепа от Isola Sacra, на брега на централна Италия; 26 от Елея (Велия), на брега на южна Италия и 20 от Castel Malnome, в покрайнините на Рим. Останките в гробищата на Isola Sacra и Елея принадлежат на търговци от средната класа, а тези от Castel Malnome принадлежат на работници. Всички останки датират между І и ІІІ в.

Изследователите са направили измервания на 25 специфични точки на всеки череп с помощта на „дигитайзер”, който представлява електронния стилус и записва координатите на всяка точка. Тези данни позволяват извършване на анализ на формата на черепите, разчитайки на „геометрична морфометрия” – област на изследване, характеризираща и оценяваща биологичните форми.

„Моделите на приликите и разликите, които виждаме, ни помагат да възстановим отношенията между популациите от миналото“, казва Саманта Хенс, професор по биологична антропология в Сакраменто и водещ автор на статия по темата. „Освен това, тези методи ни позволяват да идентифицираме къде се появява промяна на формата на черепа, например на лицето или на размера на мозъка, което ни дава представа за това, как всъщност са изглеждали тези хора.”

 

Превод: Мая Джамбазова

Източник: Science Daily

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts