Древни черепи хвърлят светлина върху миграцията в Римската империя

Credit: NC State University
Credit: NC State University

Скелетни доказателства показват, че стотици години след като Римската република завладява по-голямата част от средиземноморския свят, крайбрежните общности в сегашната южна и централна Италия все още носят ясно изразени физически различия помежду си – въпреки че същото не може да се каже за района около самия Рим.

Използвайки най-съвременните съдебномедицински техники, антрополозите от Университета на щата Северна Каролина и Университета на щата Калифорния, Сакраменто, изследвали черепите от три имперски римски гробища: 27 черепа от Isola Sacra, на брега на централна Италия; 26 от Елея (Велия), на брега на южна Италия и 20 от Castel Malnome, в покрайнините на Рим. Останките в гробищата на Isola Sacra и Елея принадлежали на търговци на едро и дребно от средната класа, а тези от Castel Malnome принадлежали на работници. Всички останки датират между І и ІІІ в.

Изследователите са направили измервания на 25 специфични точки на всеки череп с помощта на „дигитайзер”, който по същество е електронна писалка, която записва координатите на всяка точка. Тези данни им позволили да извършат анализ на формата на черепите, разчитайки на „геометрична морфометрия” – област на изследване, която характеризираща и оценяваща биологичните форми.

„Открихме, че има значителни различия между черепите от двете крайбрежни общности, въпреки че населението им може да бъде равностойно от гледна точка на социална класа и занятие”, казва Ан Рос, професор по антропология от Университета на щата Северна Каролина и съавтор на доклада от изследването.”

„Мислим, че това вероятно се дължи на факта, че в областта около Елея е имало по-скоро голямо гръцко население, отколкото туземно”, казва Саманта Хенс, професор по биологична антропология от Университета в Сакраменто и водещ автор на доклада.


РЕКЛАМА:

***

В допълнение, черепите от Castel Malnome имали повече общи черти с тези от двете крайбрежия, отколкото тези от крайбрежията имали помежду си.

„Това вероятно подчертава разнородността на населението около Рим и притока на освободени роби и нископлатени работници, които били нужни за полагане на физически труд в тази област”, казва Хенс.

„Изследователите са използвали много техники – от лингвистични до зъбни останки, за да хвърлят светлина върху това как различните народи са се движили из Римската република и Римската империя”, казва Рос. „Но това е първото изследване, за което знаем, в което някой използва геометрична морфометрия, за да изследва останки от Римската империя.

„Това е важно защото геометричната морфометрия предлага няколко предимства”, казва Рос. „Тя включва цялата геометрична информация в триизмерно пространство, а не като статистика. Тя предоставя повече биологична информация и дава възможност за образна визуализация, а не просто списък с измервания.”

„Моделите на приликите и разликите, които виждаме, ни помагат да възстановим отношенията между популациите от миналото“, казва Хенс. „Освен това, тези методи ни позволяват да идентифицираме къде по черепа се появява промяната на формата, например на лицето или в черепната кутия, което ни дава представа за това, как всъщност са изглеждали тези хора.”

 

Превод: Катя Дянкова

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: