Древна ДНК показва, че корените на днешните източноазиатци датират отпреди 19 000 години


 

Някои от първите съвременни хора, които са се заселили в Източна Азия преди повече от 40 000 години, са обитавали обширното северно китайско плато в продължение на хиляди години, където са ловували благородни елени и може би са срещали неандерталци и други архаични хора. Но някъде преди края на последния ледников период те внезапно изчезнали. 

Преди 19 000 години пейзажът е бил населен от друга група съвременни хора – ловците-събирачи, които са били предците на днешните източноазиатци, разкрива ново изследване на древни геноми. Според изследователите тази група заменя ранните съвременни хора в северната част на Източна Азия.

Тази смяна на населението в Източна Азия през ледниковата епоха зловещо отразява това, което се е случило приблизително по същото време и в Европа. Там първите съвременни хора са пристигнали преди около 45 000 години, само за да бъдат заменени от други групи ловци-събирачи преди 19 000 до 14 000 години в края на Последния ледников максимум. 


РЕКЛАМА:

***

„Вълнуващо е да видим някои реални паралели между Европа и Азия“, коментира популационният генетик Дейвид Райх от Harvard Medical School, който не е част от новото проучване. „Сега има достатъчно геноми, за да се покаже, че е имало реални замествания на населението както в Източна Азия, така и в Европа.“

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 157 на списанието.


Европейска нощ на учените 2022 г.: