Д-р Мартин Караманлиев от Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия Леонардо Да Винчи

Д-р Мартин Караманлиев е e специализант в Клиниката по онкологична хирургия към Университетската болница в Плевен и млад учен в работен пакет 3 на Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия Леонардо Да Винчи, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. През 2017 г. завършва е Медицински университет – Плевен като първенец на випуска и е носител на наградата Златен Хипократ, както и на наградата Студент на годината (за същата година).

В свободното си време обича да пътува с приятели, да спортува, да играе футбол, а също така и да свири на пиано.

 

Работа по проекта

В центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия Леонардо Да Винчи, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, той и неговият екип сформират своите дейности по няколко работни пакета. Това са Работен пакет 3 и Работен пакет 4, в няколко отделни лаборатории. Тяхното поле на изява като цяло е минимално инвазивната хирургия на заболявания при пациентки с рак на гърдата и пациенти с рак на дебелото и правото черво. 


РЕКЛАМА:

***

Научната работа по проекта включва операции, събиране, обработка и анализ на данните, които в крайна сметка ще доведат до оформяне на научни трудове, които ще се публикуват в медицински журнали. Освен това ще има и доста защитени дисертации, с финансиране и пациенти по проекта. И не на последно място идеята е да бъдат създадени т.нар. старт-ъп, спин-оф и спин-аут компании.

 

Очаквания за бъдещето

Това което Мартин Караманлиев си представя да се случи след време по проекта, като крайна идеална цел по всичките му направления, е главно да се получат едни много добри научни резултати, които в крайна сметка да доведат до по-добро лечение на пациентите. Пътят е много дълъг, много труден и изисква екипна работа, но по проекта има достатъчно много специалисти, работещи както по конкретното си направление, така и всички заедно за една обща цел – постигането на добри научни резултати. 

Освен това се очаква и публикуване на много научни трудове в индексирани и реферирани издания на запад; защитаване на дисертации, което също е един стимул за развитие и на младите хора и на специалистите. Също така – регистриране на полезни модели и регистриране на патенти. А най-хубавото, на което той се надява, е в един момент центърът да започне сам да се издържа чрез развиване на собствена търговска дейност.

 

Всички визитки вижте тук: https://nauka.bg/category/centrove/

[ЧАСТ 3] Лицата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Изтегли броя в PDF от тук: https://nauka.bg/licata-opnoir-sept/

Европейска нощ на учените 2022 г.: