Доставени с дрон сапунени мехурчета могат да помогнат за опрашването на цветя

In lab tests, bubbles successfully delivered pollen to Campanula flowers. EIJIRO MIYAKO

При лабораторни тестове сапунени мехурчета успешно доставят поленов прашец на цветята от род Campanula. EIJIRO MIYAKO

 

Като опрашители пчелите са ненадминати. Все пак това не е попречило на изследователи да работят върху високотехнологична алтернатива: дронове, които издуват сапунени мехурчета за да транспортират поленовия прашец до цвете. 

Това е наистина страхотен  подход, казва Хенри Уилямс, робототехник от Университета в Окланд, който не е участвал в проучването. Но някои биолози са скептични, че дроновете някога ще бъдат ефективен заместител на пчелите.

Няколко работни групи през годините са разработвали устройства, имитиращи опрашването на медоносните пчели. През 2017 г. Ейджиро Мияко, химик от Японския институт за наука и технологии в Япония, адаптира дрон с дължина 4 сантиметра за опрашване на цветя. Той и колегите му залепили конски косми на долната страна на дрона и покрили космите с гел за да ги направят по-лепкави и гъвкави. Идеята е космите да вземат полена от едно цвете и да го депозират върху друго. Екипът обаче се сблъсква с проблем – управляваният  с  дистанционно дрон  опрашва цветовете, но поврежда цветята със своите витла. Мияко обаче визуализира начин да оправи този проблем, докато е в парка с 3-годишния си син. Детето се разплаква, когато той  използва последния разтвор за балонени мехурчета. За да успокои синът си , Мияко купува пистолет за балончета. Наблюдавайки потока на мехурчетата и виждайки  как един се блъска в челото на сина му, той осъзнава, че това е начина нежно да бъде доставен полена до цветята. Той и негов колега тестват различни повърхностноактивни вещества  и детергенти, които създават сапунен филм, който образува мехурчета. Те избират този с най-малък ефект върху способността  за покълване. Следва “бомбардиране” на цъфнали цветя с балончета “натоварени“ с полен. Когато балончетата се спукат, поленът попада върху близалцето. В овощна градина изследователите са използвали пистолет за балончета, за да разпръснат натоварените с поленов прашец сапунени мехури върху цветовете на три дървета. След 16 дни полученият плод бил също толкова добър, колкото този на цветовете, които са били опрашени на ръка, съобщават днес в iScience. Стопаните на  тази овощна градина и на други места в Япония традиционно опрашват крушите и ябълките на ръка с четка от перо. Мияко казва, че пчелите не опрашват при ниски температури и понякога увреждат цветовете, в резултат на което се деформират плодовете. 


РЕКЛАМА:

***

Предимството на метода със сапунените балони, е  че доставя по-голямо количество полен  в сравнение с метода с четката от перо. 

Мияко  разработва  роботизиран дрон, който програмира така, че да лети  по маршрут около редица фалшиви лилии. След множество опити с различна скорост  и височини, Мияко открил, че дронът може да уцели 90% от цветовете с мехурчета. Най-голямото предизвикателство пред него и екипа му е да успеят да разработят дрон, който може да идентифицира цветовете, което неминуемо ще подобри ефективността на метода и ще понижи разхода на полен.

Превод: Виктория Чалъкова /част от курса на БГ Наука за Автори/
Източник: https://www.sciencemag.org

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: