Доминиканска република (1795-1917 г)

1795 г.
По силата на Базелския договор република Доминикана (в източната част на о. Хаити, Средна Америка) попада под френско господство.

1801 г.
Негърски войски, предвождани от генерал Тусен — л’Увертюр, завземат Сан Доминго. Антифренско въстание, което обхваща целия остров.

1802—1803 г.
Френска експедиция срещу въстаниците, която е унищожена в резултат на боевете и на епидемиите. Френските войски са принудени да се изтеглят от Сан Доминго (1803—1804 г.).

1808 г.
Антифренско въстание на испанските колонисти, подпомогнати от британски войски. Възстановено е испанското господство върху целия острв.

1821 г.
Въстание срещу Испания. Провъзгласена е Доминиканската република.


РЕКЛАМА:

***

1822 г.
Доминиканската република се обединява с Република Хаити.

1844 г.
Поради коренните различия в икономиката и културата на западната и източната част на острова ( в западната — преобладава земеделието и френското културно влияние, а в източната — пастирството и испанското културно влияние), се стига до отделяне на република Доминикана от Република Хаити и обособяването й в Доминиканска република (държава на мулатите).

1861 г.
В резултат на междуособици Доминиканската република отново попада доброволно под испанска власт.

1865 г.
Антииспанско въстание под ръководството на Хуан Пабло Дуарте. Доминиканската република извоюва независимостта си, но за продължително време е раздирана от борбите на генералите, съперничещи си за властта.

1905, 1907 г.
Договори на Доминиканската република със САЩ, които предоставят на Щатите управлението на митниците и цялостния контрол върху финансите. Това е не само икономическа, но и политическа зависимост. В резултат на вътрешни междуособици Доминиканската република е разорена.

1916 г.
В резултат на вътрешни безредици се стига до интервенция на САЩ, които налагат военно управление. Фактически Доминиканската република загубва независимостта си.

1917 г.
Доминиканската република скъсва отношенията си с Германия.


Европейска нощ на учените 2022 г.: