Домашни роботи, произведени в къщи

96_91_969153_1333590899.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/96_91_969153_1333590899.jpgЗа такава възможност писателите – фантасти от 20-ти век не са се сещали. Учени от Масачузетския технологичен институт, Харвардския университет и Университета на Пенсилвания получиха от Националния научен фонд на САЩ финансиране от около 10 милиона долара, за да разрабоят проект за създаване на роботи на 3-D принтери в домашни условия. Проектът е наречен „Компютърна разработка на принтирани и програмируеми машини” – (An Expedition in Computing for Compiling Printable Programmable Machines), като срокът му засега е петгодишен. Целта е не просто създаване на 3D принтер, а на устройство, способно да създаде напълно готов робот с всичката му необходима електроника, сензори и захранване. Към настоящия момент е разработена методиката за съвместяване в корпуса на робота на цялата нужна му мрежа от електрически проводници. 

Замисълът на екипа е ползвателят да идентифицира точната си цел и идея със специално програмно осигуряване, след което по каталог се избира подходящият дизайн на робота. След това роботът ще бъде създаден от 3D принтера, програмиран и съответно готов за работа. Интерфейсът му ще позволява настройване на конструкцията така, че тя да отговаря на конкретните потребности. Изследването е съсредоточено върху няколко начални аспекта на системата – спесификация и дизайн на интерфейса, алгоритми на управлението, програмен език и т.нар. „умни материали”. 

Вече са проектирани, създадени и програмирани два опитни образеца – единият е робот-търсач, приличащ на насекомо, а вторият – инструмент за хващане за хора с инвалидизация на ръката.

Триизмерните принтери или 3D-принтерите се появиха в последните няколко години и оценката на възможностите им и на въздействието им върху обществото и икономиката тепърва предстои. Това са устройства, условно наречени принтери – с тях всъщност се произвеждат пластмасови изделия по триизмерни проекти. Смята се, че до 15-тина години тези устройства ще могат да ви „разпечатат” чифт обувки, например, в домашни условия… „Локхийд Мартин” например създава сериозна част от детайлите за безпилотния самолет „Polecat”.

Във връзка с тази несъмнено много значителна и важна новост – 3D принтерите, за българския език възниква един терминологичен въпрос – трудно е да се каже, че думата „отпечатване” е удачна при описване на създаването на продукта на 3D принтера. „Създаване” или „3D принтиране” дефинира по-добре действието. Отпечатването на текст, с което се асоциира на български думата „отпечатване” е много далеч от действията, които извършва 3D принтерът, а „производство” пък пропуска изключителната новост на това изделие.


РЕКЛАМА:

***

Икономическите и социални въздействия на тази нова технология тепърва предстоят. Така се променят т.нар. производителни сили, т.е. технологиите, а с тях – не е изключено и социалната организация.

Повече за 3D принтирането: http://science.icnhost.net/migrate/forum/index.php?showtopic=11815 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: