Търсене
Close this search box.

Стават ли все по-развити прахосмукачките роботи?

Стават ли все по-развити прахосмукачките роботи?

Стават ли все по-развити прахосмукачките роботи?

Стават ли все по-развити прахосмукачките роботи?


Направи дарение на училище!***

Както добре знаем, прахосмукачката робот е предназначена да улесни ежедневната домакинска работа, движейки се из различните помещения и почиствайки ги благодарение на специалните си сензори и интелигентни алгоритми. С всяка изминала година роботизираната почистваща техника прави нови и нови крачки към все по-голямо усъвършенстване. Нека направим един кратък паралел между моделите от предишните години с тези, които в момента са флагманите на пазара.

Подобрения в батерията

Когато батериите на ранните модели се изтощаваха, често можехме да ги намерим спрели в ъгъла на помещението, пищящи и самотни. По-новите модели обаче са наистина нещо, което трябва да се види. Необходимо е само едно зареждане, за да може да се изчисти едно цяло жилище, при това с голяма квадратура. Батериите са оптимизирани – не само издържат повече, но и се зареждат по-бързо. Това е сред най-големите подобрения на съвременните прахосмукачки роботи.

Подобрения в сензорите

Прахосмукачките роботи сами почистват всяка повърхност, запомнят разположението на къщата и намират най-оптималните начини за почистване. Това няма как да е възможно без наличието на широк спектър от иновативна технология, сензори и смарт алгоритми. Под повечето прахосмукачки роботи в днешно време има много повече неща освен четките, движещи се в различни посоки и събиращи мръсотията по пода. Съвсем присъщи за тези устройства са електрическите компаси, сензорите против блъскане, сензорите против обръщане, скоростомерите

Заедно, те взаимодействат с пространството и създават използваеми макети на средата, което им позволява да се ориентират и почистват възможно най-ефективно. Сензорите откриват възможни „опасности“, следят изминатото разстояние и проучват нови зони за почистване.

Подобрения в технологията

Най-съвременните прахосмукачки роботи използват напреднали софтуерни решения за откриване и интелигентно картографиране. Те се използват в роботи с голям обсег на действие и разширени възможности. Част от производителите използват вградени камери за заснемане на цялата стая, като роботът запеметява точното местоположение на големите мебели, стените и цялостното оформление на помещението. Това дава възможност на прахосмукачката робот да е наясно със средата, която почиства, като му помага да разпознава областите и да намира оптималните пътища за по-добро и по-бързо почистване, което пък, от своя страна, води и до по-ефективно използване на енергията. Освен всичко това, картографирането позволява на прахосмукачката робот да се локализира в картата, която го информира къде е бил и къде трябва да отиде.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Някои от роботите използват т.нар LiDAR технология (Light Detection And Ranging), за да определят разстоянието между тях и обектите по пътя им. Създава се карта с тези измервания, която му позволява да опознае околната среда и мястото си в нея, така че да знае какъв път вече е изминал, което му позволява да оптимизира движенията си и да маневрира възможно най-безгрешно.

Заключение

С нетърпение очакваме развитието на тези безценни помощници в домакинството, на които се радваме вече близо десетилетие. Само можем да си представяме какво ни очаква след още десет години…


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.